Oud-Indië veteranen hebben een krans gelegd bij het oorlogsmonument. Foto: Eveline Zuurbier
Oud-Indië veteranen hebben een krans gelegd bij het oorlogsmonument. Foto: Eveline Zuurbier (Foto: Eveline Zuurbier)

Vrijheid kiezen, koesteren, bewaken en doorgeven

Eveline Zuurbier

'In vrijheid kiezen is normaal in ons land, maar durven kiezen wanneer een oorlog dichterbij komt is dat niet. In vrijheid kiezen is een goed voorrecht en dat betekent dat je er mag zijn, een stem hebt in een democratie. Vrijheid moedigt aan om zelfstandig na te kunnen denken om te kiezen. Kies, koester, bewaak en geef vrijheid door, zei wethouder Marieke Frank tijdens de 4 mei herdenking.

LICHTENVOORDE - Het was een koude 4 mei-herdenking met winterjassen aan bij het monument aan de Dijkstraat en bij de pilotengraven op de algemene begraafplaats. In de kerk waar de herdenking om 19.00 uur begon, was het behaaglijk. Daar werden meerdere persoonlijke verhalen en gedichten voorgelezen door leerlingen van de Frans ten Boschschool en Marianum.
Bijzonder was een vertelsel uit het boek van Geert van Tongeren over zijn vader die onder meer hoofd van de Ludgerusschool was waarin persoonlijke oorlogsverhalen uit heel het land in Lichtenvoorde samenkwamen.
In de kerk hield wethouder Frank ook haar toespraak. "De vrijheden van de één, zijn niet die van de ander." Ze ging in om de democratische verkiezingen voor de provincie en Europa, waarbij het niet alleen om een recht gaat, maar ook over de morele vrijheid. Er liggen gevaren op de loer, zeker wanneer mensen heel langzamerhand muren optrekken, zei ze. Ze begon haar toespraak door eerst de leerlingen te verwelkomen en verschafte de uitleg dat vrijheid ook gaat over persoonlijke vrijheid. Ze deed dat nog een keer op de algemene begraafplaats. "De piloten hadden geen keuze. Zij hadden de dienstplicht en konden niet meer kiezen wie en wat ze wilden worden."

Het 4 en 5 mei Comité Lichtenvoorde had een boekje samengesteld met oude foto's van de gebeurtenissen in Nederlands -Indië en Nieuw-Guinea.
Het comité wilde de Oud-Indië-gangers en de Nieuw-Guinea militairen tijdens deze herdenking meer naar voren halen omdat volgend jaar de 4 mei en bevrijdingsdag in het teken staan van 75 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog.

Optreden scouts bij ceremonie maakt indruk

In Lichtenvoorde hielpen de scouts van de Sint Benardusgroep bij de herdenking van 4 mei. Tegenover het monument aan de Dijkstraat hadden ze 'Lichten-voor-de Vrijheid ontstoken en hielden bij de ceremonie de vlaggen met het nationale 4 en 5 mei symbool vast. Hun optreden maakte indruk.

Het 4 en 5 mei Comité probeert elk jaar andere accenten aan te brengen aan de richting en inhoud te geven aan herdenken en vieren en het levend houden van herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Harmonie St. Caecilia verzorgt elk jaar de muzikale omlijsting. 'Land of Hope and Glory' en de solotrompetist die de Last Post speelt ter herinnering. De laatste jaren marcheren en salueren veteranen bij de herdenking wat veel indruk achterlaat bij de betrokken leerlingen van de scholen. Dit keer namen de scouts van de Sint Benardusgroep deel, waardoor ze hun maatschappelijke betrokkenheid toonden. Hun aanwezigheid is een manier om uit te dragen dat het belangrijk is om respectvol met het verleden, de bevochte vrijheid om te gaan. Ze hielpen bij het aangeven van de kransen en de bloemlegging.

Eveline Zuurbier
Meer berichten