Marieke Frank onthulde met Marloes Nijenhuis en Cindy Klein Ikink de 'vreemde vogels' die symbool staan voor Het Blok. (Foto: Eveline Zuurbier)
Marieke Frank onthulde met Marloes Nijenhuis en Cindy Klein Ikink de 'vreemde vogels' die symbool staan voor Het Blok. (Foto: Eveline Zuurbier) (Foto: )

'Vreemde vogels' runnen Het Blok

De deuren zijn open: eindelijk leven in het oude Blokker-pand aan de Markt. Maandag 29 april was het officiële moment van opening. De bedrijvigheid in het pand is een mix van een dorpskantine en een beetje winkel geworden, én heeft de VVV er een nieuwe stek gekregen. Bijzonder is dat dit geheel wordt gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder begeleiding van drie ondernemers.

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - Het ligt bij vele Lichtenvoordenaren voorin de mond: 'het lege Blokker-pand'. Hier zat Blokker en daar maakten de huidige eigenaren gebruik van en bedachten de naam Het Blok. Je kan er zo meteen ook gaan flexwerken en daarbij een vers kopje koffie, thee of fairtrade frisdrank aangeboden krijgen. In de winkel liggen streekproducten: van honing tot aan de Lichtenvoordse leeuw uit hout gesneden.
De VVV is er in gehuisvest en heeft het Ondernemersfonds (voorheen de winkeliersvereniging) er elke maandag een inloop voor wie behoefte heeft aan informatie.

Het Blok is een beetje van alles waar je je snel thuis voelt en wanneer je er bent op je wenken bediend wordt. Het concept is bedacht door Marloes van den Berg, Cindy Klein Ikink en Luuk Peters. Beide vrouwen hebben hun roots in de zorg en binnen Peters' bedrijf (Workmate en Groen) werken mensen voor wie het om meerdere redenen niet lukt om aan werk te komen, daar begeleiding krijgen en ervaringen opdoen.

Toegankelijkheid is meest belangrijke in de hele opzet van Het Blok. Het komt tot uitdrukking in het interieur: ten eerste door verrijdbare kasten met koopwaar en op de tweede plaats het design op de muur vol 'vreemde vogels'. Ze staan symbool voor dat "wij, de mensen die het hier doen, allemaal 'rare vogels uit het zelfde nest zijn die een kant uitvliegen", lichtten Marloes en Cindy de wandschildering uit bij de opening.

Vogelkooi
De symboliek kreeg een officieel moment bij de opening. Wethouder Marieke Frank onthulde een vogelkooi met daarin enkele zebravinkjes. De wethouder noemde Het Blok een mooie plek waar alles van onderop samenkomt'. Saillant detail zijn het Broodje Blok en VVV-burger (verrassend, veelzijdig en vega) op de menukaart. ''Deze is eenvoudig. De kaart staat in een houten blok op de tafels. De verwijzing van de laatste burger naar de hoek van de VVV in het pand, bleek niet voor iedereen goed te begrijpen en dus is het de 'vegaburger' geworden'', vertelt Cindy.

''Dat heet 'samen bouwen' aan Het Blok, wat ook beklijft is in de hele opzet van het bedrijf. "We willen gewoon maken en gewoon het verschil maken. En waar we voor gaan? ...is eh, dat mensen op Google Maps navigeren naar ons. Dat is de reden dat en waarom we bestaan."

Meerdere investeerders die op maatschappelijk gebied actief zijn, hebben geholpen om het plan te verwezenlijken. Ook kreeg Het Blok de Europees-regionale Leader-subsidie en de steun van de gemeente via wmo en participatiewet.

Meer berichten