Handel en Wandel in de straten van Harreveld.
Handel en Wandel in de straten van Harreveld. (Foto: PR)

Harreveld zet kunst en handel aan straat

Geen online-kunsten of online spullen kopen, maar op zondag 2 juni moet je gewoon gaan wandelen langs de opritten in Harreveld waar meer dan dertig deelnemers hun handel aanbieden. De een heeft kunst gemaakt en de ander heeft de garage flink opgeruimd en biedt die spullen aan. Of zoals vorig jaar bij de eerste editie het geval was: een rondleiding door de tuin eindigend bij een kastje vol lekkere jammen.

(door Eveline Zuurbier)

HARREVELD - Het idee kwam vorig jaar uit de groep die zich 'Kunstenmakers Harreveld' noemt. Zij organiseerde eerder de knusse kerstmarkt bij molen Hermie. "Maar je moet niet elk jaar hetzelfde kunstje doen", vertelt keramist Esther Krabbenborg. De groep vertegenwoordigt tien kunstenmakers, onder meer kunstschilders, fotografie, handwerken en kaartjes maken. Chantal Thiele maakt bloemdecoraties en er zit iemand die oude spullen pimpt en tafeldecoraties maakt. En dat is nog niet eens de helft aan deelnemers, volgens Esther en Chantal. Er doen ook Harrevelders mee die gewoon hun zolder opruimen en deze waren aanbieden.

"Sommigen voegen daar hun eigen creaties aan toe of richten hun oprit er helemaal naar in. Een Harrevelder, werkzaam in de bosbouw, had met houten boomstamschijven tuinstoelen voor kinderen gemaakt. En Handel en Wandel maakte ook kinderen enthousiast. Zij verkochten zelfgebakken cupcakes en limonade in leuke versierde bekertjes. Om van te genieten", zegt Krabbenborg met een brede lach.
In totaal telde Handel en Wandel vorig jaar 31 deelnemers.

Toegankelijke markt
Handel en Wandel is een gemakkelijk te organiseren markt. "Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen spullen en het opruimen van de oprit of de stoep voor het huis. Een kerstmarkt moet je opbouwen. Het is een heel gesjouw met spullen. Bovendien zijn er genoeg kerstmarkten. En deze zomerse markt is een stuk toegankelijker. Je komt op plekjes die je anders nooit zou zien. Mensen nodigen je uit om eens door de tuin te wandelen."

In de afgelopen week hebben de 'Kunstenmakers' in het dorp geflyerd voor deelname. Vóór komend weekend kunnen zij zich opgeven. Aan de hand van de opgave wordt de wandelroute uitgezet. De deelnemers zijn herkenbaar aan het bordje met het logo van het evenement in de tuin.
"Vorig jaar troffen we het met het mooie weer. Het was drukker op straat dan gewoonlijk. Er gingen handelaren rond en ik weet van een Barbie-fan die poppen opkocht. We hoorden ook de opmerking: 'waarom hebben wij dat niet in ons dorp?' De wandeltijd maken we nu ruimer. Vorig jaar bleek van 11.00 tot 15.00 uur te krap om rond te komen. Nu kun je van 10.00 tot 16.00 uur rond en ergens wat langer blijven hangen als het gezellig is."
Voor een euro is de wandelroute met alle informatie verkrijgbaar.

Molen Hermien
Op zondag 2 juni vormen de vier toegangswegen naar het dorp en molen Hermien de entree voor het wandelevenement. Daar worden de route uitgegeven. "Bij de vorige editie was dat bij café De Boer, centraal gelegen, dachten wij. Maar mensenzagen eerst de tafels en standjes op de opritten en lieten zich daardoor leiden. Nu doen we er beter aan bij de invalswegen de route uit te geven."

Vorig jaar werden er 200 routes verkocht en wegens dit succes organiseert de groep Kunstenmakers Harreveld de tweede editie van Handel & Wandel Harreveld. Deelnemers die te ver buiten de bebouwde kom wonen, krijgen een mooie verkoopplek in het dorp langs de route. Er wordt kunst, streekproducten en 'rommel' verkocht.

Aan het begin van de straten in Harreveld is voor 1 euro de wandelroute op te halen. Deelnemers zijn herkenbaar aan de bordjes in de tuin. Het evenement begint om 10 uur en duurt tot 16.00 uur. De wandelroute (mag ook met de fiets) is zo'n drie kilometer lang.

Meer berichten