Evi Grievink en Iris Rouwhorst van muziekschool Boogie Woogie.
Evi Grievink en Iris Rouwhorst van muziekschool Boogie Woogie. (Foto: Eveline Zuurbier)

'Muziek zó belangrijk voor de vorming'

In de afgelopen jaren is er veel op muziekonderwijs afgedongen. Overheden zien nu het gemis ervan in. De algemene vorming van kinderen wordt aanzienlijk verrijkt door muziek. Daarom houdt muziekschool Boogie Woogie open huis in Lichtenvoorde, Aalten en Winterswijk. Muziek stemt vrolijk en geeft mensen plezier. Wie begint de dag niet met muziek op de radio? Je kan muziek ook zelf maken of zingen.

(door Eveline Zuurbier)

OOST GELRE - "Op scholen en in het algemeen moet er gewoon meer aandacht komen voor muziek. We zijn dit jaar gestart met het uitrollen van een heel muziekprogramma met een landelijk karakter", vertelt directielid Ton Krabbenborg. "De drempel is voor de meeste mensen te hoog om eens bij Boogie Woogie Cultuurcentrum naar binnen te gaan. Daarom zetten we de deuren open om te laten zien hoe dat gaat en wat er allemaal kan. 'Kom eens kijken', zou ik willen uitnodigen. We vertellen graag over muziek en ons aanbod. Op alle drie locaties zijn muziekverenigingen aanwezig met informatie en in Winterswijk spelen bandjes."

Voor Iris Rouwhorst (17) uit Zieuwent en Evi Grievink (11) uit Lintelo lag de drempel een stuk lager. Hun ouders spelen bij de plaatselijke fanfare, harmonie of een blaasensemble of zingen in een koor. Muziek is overal om hun heen, daar groei je mee op. Evi: "Mijn moeder speelt hoorn bij Advendo. Ik koos bugel en heb mijn eerste diploma gehaald. Ik mag op de oefenavond meedoen met de fanfare en speel bij het jeugdorkest." Ze vertelt dat met elkaar spelen, muziek pas echt mooi klinkt. Iris speelt al tien jaar trompet. Ze hoopt dit jaar het D-diploma te halen. Die geeft toegang tot het conservatorium. Of ze daar na de middelbare school naar toe gaat, weet ze nog niet, maar ze zegt dat ze die keuze wel heeft. Spelen in een popband is wel wat Iris ambieert.

De instrumenten die Iris en Evi bespelen zijn door hun muziekvereniging beschikbaar gesteld. "Het is in voorkomende gevallen mogelijk bij Boogie Woogie een instrument te huren", zegt Krabbenborg. "Allerlei mogelijkheden dus en we beschikken over een diversiteit aan docenten."

Meer berichten