Marktmeester Albert Hilverink en wethouder Frank openen de nieuwe staanplaats van de weekmarkt in Lichtenvoorde.
Marktmeester Albert Hilverink en wethouder Frank openen de nieuwe staanplaats van de weekmarkt in Lichtenvoorde. (Foto: Eveline Zuurbier)

Weekmarkt is terug op oude stek

Normaal geeft een verplaatsing van een weekmarkt een heel gedoe, maar deze verhuizing maakt iedereen blij. De winkels in het centrum profiteren ervan en de markt van de loop naar de winkels en de terrassen.

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - Dit vertelden wethouder Marieke Frank en marktmeester Albert Hilverink bij de opening van de nieuwe standplaats. Dit deden ze midden op het marktplein door een lint door te knippen. De wethouder trakteerde nadien de marktkooplui op gebakjes. "Voor sommigen is het weer een goed thuiskomen. De markt stond hier dertig jaar geleden ook." Ze verwees naar het gedicht van Lara Kappenberg dat op het plaveisel van het plein geschreven staat. Toen een meisje van 12 jaar en nu is ze inmiddels 23 jaar.

Hier op de Markt
U bent er altijd welkom
De Markt, een plek voor iedereen
Met z'n allen of alleen

De weekmarkt in Lichtenvoorde strekt zich uit van de Varkensmarkt tot aan het marktplein. In totaal staan er 18 kramen. "We hebben de verhuizing goed voorbereid. Er was geen enkel probleem, ook niet met de winkeliers, die waren enthousiast", vertelt Hilverink. Dat het nog 2,5 jaar heeft moeten duren ligt vooral aan de regelgeving. "De brandweer en andere hulpdiensten moeten erdoor kunnen en we dienen de markt twee tot drie keer te verplaatsen in verband met de evenementen. Bij de avondvierdaagse delen we het marktplein." Zelf heeft Hilverink met beenmode veertig jaar op de markt in Lichtenvoorde gestaan. "Twee jaar geleden ben ik gestopt en Oost Gelre heeft me toen benaderd om marktmeester te worden. Het idee van de verplaatsing kwam vanuit de gemeente; niet dat wij per se uit de Dijkstraat wilden. Die straat viel niet meer op, de straat ligt achter het centrum. Mensen die hier liepen zagen de markt niet staan."

"Ondernemers zijn hier zeer actief. Toen ik vanmorgen om 5 uur hier was om deze dag voor te bereiden, was er al iemand bij de kapsalon. Die zei: 'kom, eerst een kopje koffie'. Zo'n gebaar voelt gewoon goed."

Goede markten in Oost Gelre
Lichtenvoorde is een goede markt. Er staan 18 verschillende kramen en iedereen kan de kost ermee verdienen. "Het zijn allemaal jonge mensen die hier met hun waren staan. Dit gegeven heeft de markt een enorme boost gegeven. Je ziet in Lichtenvoorde geen verloop."
"In Groenlo wordt er goed verkocht. Het is grotendeels een foodmarkt. Mensen komen er voor het weekend en dikwijls is er zo'n grote toeloop alsof de sluisdeuren opengaan."

Meer berichten