Hermien de molen, gespeeld door Wilma Tankink tijdens het openluchtspel 'Alleen de wind weet...'
Hermien de molen, gespeeld door Wilma Tankink tijdens het openluchtspel 'Alleen de wind weet...' (Foto: Eveline Zuurbier)

Hervelo bezorgt Hermien prachtige 200e verjaardag

Zowel prachtig als indrukwekkend. Toneelvereniging Hervelo en tal van Harreveldse vrijwilligers lieten afgelopen weekend een historische reis door bijna twee eeuwen zien van het leven rondom molen Hermien. Het toneelspel speelde zich af in de openlucht en onderaan deze Harreveldse 'grande dame'.

(door Eveline Zuurbier)

HARREVELD - Een flauwe wind en een felle zon die langzaam onderging en die diep oker kleurde. De kap van 'de Hermien' had de molenaar naar het publiek op de tribune gekruid, waardoor het wit van de wieken zich aftekende in de avondschemer. De weg naar de invaart en het pad naar voorheen het huis van molenaarsfamilie Wolterink, vormden het podium voor het toneelspel. Toeschouwers zaten midden in een filmset waar 'Alleen de wind weet...' en wist wat er ging gebeuren.

Regelmatig kwamen paard en wagen voorbij, de ene keer een boerenkar met een noestig werkpaard en de andere keer een slank paard met rijtuig. Een trekker en tenslotte een auto met op de achtergrond de nagebouwde boerderij 'De Stroet' uit het Openluchtmuseum. Vijftig toneelspelers gaven uiting aan tachtig karakterrollen. Het was Hermien de molen, gespeeld door Wilma Tankink die 486 mensen op de tribune door de avond leidde.

Anekdotes
Het verhaal begint wanneer de molen er nog niet staat, maar gaandeweg groeit in heel Harreveld de wens voor een molen in aaneenschakeling van anekdotes en voorvallen in het dorp, verteld in goed verstaanbaar dialect. 'Hi'j heurt 't wal, maor hi'j luustert neet', werd veelvuldig door bewoners en hun nakomelingen uitgesproken en waarom gelachen werd.

Het spel werd in drie bedrijven opgevoerd die de verschillende periodes vertolkten. Tussendoor was er een korte pauze in een warme tent. De meesten hadden dekens meegenomen om het drie uur durende schouwspel te kunnen uitzitten. "En wie over N18 rijdt, het toneel in de openlucht herinnert, zal zeggen "Molen Hermien! Wat staat ze er weer prachtig bij", waren de slotwoorden van molen Hermien zelf waarna een groot applaus klonk in de openlucht.        

Meer berichten