Joop Hubers vond bij het archeologisch onderzoek twee waterputten. (Foto: Marcel Houwer)
Joop Hubers vond bij het archeologisch onderzoek twee waterputten. (Foto: Marcel Houwer)

Twee putten bij archeologisch onderzoek

Bij archeologisch onderzoek in de tuin van wat in Groenlo bekend staat als het pand Rondeel, heeft Joop Hubers twee waterputten gevonden. De eerste put ligt dicht bij het pand en stamt uit 1909 en is waarschijnlijk gelijktijdig gebouwd met het huis aan de Beltrumsestraat. En de tweede put lag verder weg en is een 18e eeuws exemplaar.

(door Eveline Zuurbier)

GROENLO - Echt bijzonder is de vondst van de archeoloog niet, maar de twee waterputten zijn waardevol voor het geschiedenisverhaal van Groenlo. "De geschiedenisboeken staan vol over historische gebeurtenissen zoals de Tachtigjarige Oorlog, maar over hoe het dagelijks leven was of hoe de structuren van een woonplaats waren kun je aflezen aan dit soort vondsten: was Groenlo dicht bebouwd of niet? Dit heet het bodemarchief. Zodra je gaat graven verstoor je dat archief en kun je het niet meer nalezen, want het is verdwenen."

Archeologisch bodemonderzoek is wettelijk verplicht, daar waar gebouwd wordt of dieper dan dertig centimeter wordt uitgegraven. Pand Rondeel stond al een poos leeg. Buurman Bas Wallerbos van Albert Heijn kocht het vorig jaar voor het vergroten van de parkeerruimte bij de supermarkt.
In de tuin worden nieuwe parkeerplaatsen aangelegd met veel groen er omheen. De uitbouw van het pand is gesloopt voor de nieuwbouw van een berging met een trappenhuis. Boven de winkel wil hij twee appartementen realiseren.

Bodem met rust laten
"Dit bodemonderzoek is geen echte opgraving. De waterputten moeten worden weggehaald. Ze kunnen niet in de bodem blijven omdat de parkeerplaats er niet overheen gelegd kan worden. Ik heb de gegevens verzameld. Dat is heel secuur werk waarmee ik aan de hand van metingen en structuren alles in kaart breng en het verhaal dat erbij hoort beschrijf. Want na mij kan niemand meer zien wat er in het verleden is gebeurd. Het terrein is uitgegraven tot de vaste grond. Dat is het deel waar Groenlo zich ontwikkeld heeft. Voor dat het pand gebouwd is, heeft er een houten huis gestaan. Een kijkje in de geschiedenis van dat perceel geeft mij inzicht over hoe mensen eeuwen geleden hebben geleefd in Groenlo. De informatie in de bovenlaag is gewist. Wat in de vaste bodem kan blijven zitten, laat ik met rust. Als archeoloog kijk ik ook zo naar het bijgebouw dat nu gesloopt is, maar ik heb daar niets over te zeggen. Ik ga daar niet over."

Voor eeuwig bewaren
De waterputten hadden een doorsnede van 80 centimeter. In een van de putten stond nog water. Ze waren bijna 3 meter diep. Joop Hubers schat in dat er binnen de gracht meerdere waterputten verborgen zitten in de grond. Daarom werden ze niet gespaard en zijn alleen de gegevens opgetekend en gedocumenteerd. De informatie, bestaande uit meetgegevens, bodemtekeningen en het bijbehorende verhaal wordt voor de eeuwigheid bewaard in een speciaal archeologisch archief in Nijmegen.

Meer berichten