Verhalenverteller Wim put uit 'Grols Verleden' voor zijn voordracht naar de digitalisering van historie rond de Grolse steenfabriek.
Verhalenverteller Wim put uit 'Grols Verleden' voor zijn voordracht naar de digitalisering van historie rond de Grolse steenfabriek. (Foto: Eveline Zuurbier)

Online bladeren door Grolse historie

De uitgaven van het tijdschrift 'Grols Verleden' van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo (OVG)is maandag met druk op de knop door wethouder Hoenderboom digitaal online gegaan. Artikelen zijn op onderwerp te vinden. Bijzonder is dat Groenlo de eerste is die digitaal gaat en verbonden raakt met rijksarchieven. Meer historische verenigingen in Gelderland zullen gaan volgen.

(door Eveline Zuurbier)

GROENLO - Host is deze is de Rozet bibliotheek in Arnhem, een samenvoeging van de bibliotheek Arnhem en Kunst Arnhem. "Een plus bibliotheek met een specifieke collectie", legt Corine Raats uit bij het online gaan. Via de site van bibliotheek Oost-Achterhoek is deze collectie in te zien. Gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.
"Alle bibliotheken in Nederland hebben een zwaartepunt die bij elkaar het grootste deel van het rijksarchief vormen. In Gelderland ligt het zwaartepunt bij de geschiedenis en deze maken we zichtbaar door de informatie thuis te brengen en wel digitaal beschikbaar te maken. Je hoeft er niet meer voor naar Arnhem."

Je kan vanaf nu online bladeren in tijdschriften en andere uitgaven van plaatselijke oudheidkundige verenigingen. Op onderwerp kun je zoeken. Provincie Gelderland heeft er veel voor over collecties toegankelijk te maken voor iedereen thuis, de interesse te krijgen voor de lokale geschiedenis bij leerlingen, de jeugd en ook vindbaar te houden. Want waar en bij wie huist die informatie? De generatie die groot is gebracht met papieren archieven, weet waar de archieven staan, maar de huidige generatie die via het mobiele netwerk informatie zoekt, is dat volledig onthand geraakt.

Voortouw
Ben Verheij van OVG nam het voortouw in de digitalisering. Hij schetste met een eigen ervaring, waarom je ook als je bezig bent met geschiedenis, moet kijken naar toekomstige ontwikkelingen en de doelgroep. "Je hoeft maar in de trein te gaan zitten en dan zie je dat 90 procent bezig is met zijn mobiel. Docenten zoeken 50 procent informatie op via de digitale weg en 50 procent op papier. Maar leerlingen doen alles digitaal. Ik word een stukje ouder en huur zo nu en dan hulp in van een vmbo-leerling. Ik stuurde hem foto's via e-mail van een lek dak met de vraag of hij ernaar wilde kijken. 'E-mail? Heb ik niet... ik kan het instellen'...", zei Ben Verheij. Het kon veel handiger en sneller, leerde hij me. Digitalisering helpt ook bij het populariseren van de Gelderse geschiedenis.        

Het online gaan, ging met een voordracht van verhalenverteller Wim. "Ik was aan het grasduinen gegaan in het Grols Verleden, van toen Grolle nog aan zee lag. Er zijn walvisbotten gevonden, er is klei afgezet, mankrachten en kruiwagens voor de bouw van de stadsmuur, klei voor stenen uit de leemputten de steenfabriek die open ging. Tegenwoordig vinden we historie in bites en bytes. Er is veel informatie die kleur geven aan de geschiedenis. Het fluisteren van de oude tijd tastbaar maken. De mensenhand en paardentand staan nooit stil."

Meer berichten