Dweilorkestendag 2018 in Groenlo.
Dweilorkestendag 2018 in Groenlo. (Foto: Marco Lobeek)

De een blaast de ander 'omver' op dweilfestijn

Dertig toporkesten strijden donderdag 30 mei om een plek op het hoogste podium van de 24ste Open Achterhoeks Dweilorkestenkampioenschap. Op deze Hemelvaartsdag gaat het er tussen al die dweilorkesten fanatiek aan toe én bezorgen ze een hoop gezelligheid in de straten van Groenlo.

(door Eveline Zuurbier)

GROENLO - De onderlinge competitie is dat de een de ander 'omver' blaast, was laatst op de social media-accounts van de organisatie te lezen. Ze blazen hun longen uit het lijf en wie als beste het publiek vermaakt is de winnaar. Op acht podia verdeeld over het centrum, presenteren zich voor een jury, bestaande uit echte muziekkenners uit Groenlo en omgeving.
Overal, behalve op de markt, gaan de jury's geheel op in de duizenden mensen die zijn gekomen om van de gezellige bourgondische sfeer in het stadje genieten. Het is een van de grootste evenementen in de Achterhoek tijdens Hemelvaart.

Onder dweil- en straatorkesten in Nederland staat het Grolse kampioenschap hoog aangeschreven. Jaarlijks kunnen er maximaal dertig meedoen en de inschrijving is snel vol. Jaarlijks moet de organisatie groepen met muzikanten weigeren om toegelaten te worden. "Ze kiezen voor Groenlo omdat de muzikanten hier goed verzorgd worden. Elk orkest krijgt begeleiders mee. Dit zijn vrijwilligers uit onze organisatie. Ook de compacte sfeer van de vestingstad doet wat", aldus de organisatie. Er is een wedstrijdklasse en een zogeheten meer vrijere Leutklasse. De dweilorkesten komen uit de buurt (Winterswijk, Lichtenvoorde en uit Groenlo zelf) en van verder weg uit onder meer Den Haag, Sassenheim, Vlijmen en Den Bosch. Er zijn geldprijzen en prijzen zoals een weekendje leut op Marveld. Bij elkaar blazen 500 muzikanten hun vrolijke noot door Groenlo.
De binnenstad van Groenlo is op de dag sfeervol ingericht en aangekleed.

Op acht podia, waarvan twee buiten de gracht laten dertig dweilorkesten uit heel het land hun kunsten met muzikale vermakelijkheid zien op donderdag 30 mei. De winnaar gaat met 750 euro prijzengeld naar huis.

Twee klassen
Van de dertig dweilorkesten spelen er achttien voor het kampioenschap. De andere dweilorkesten spelen in de zogeheten Leutklasse en gaan hoofdzakelijk voor het vermaak van het publiek. En ook zij worden gewaardeerd. Marveld Recreatie geeft de winnaar van alle dertig orkesten een weekendje weg met een verblijf op eigen park. Marveld laat op de dag zelf ook altijd een treintje rijden waarmee ze een orkest uit het centrum halen om op het zevende podium voor de toeristen op de camping te spelen. Het podium buiten de gracht is dat bij Brouwersnös. De andere zes podia staan in de binnenstad opgesteld op de Markt, in de Kerkhofsteeg, 'Legroplein', Beltrumsestraat, Kevelderstraat en de Goudsmitstraat.

Beoordelingscriteria zijn muzikaliteit, repertoirekeuze en de uitvoering van het samenspel. Bij elk podium is een presentator. De dag begint om 12.00 en de prijsuitreiking is rond 18.30 uur. In de avond gaat de gezelligheid over in de Bachparty. Deze grande finale is in de Kerkhofsteeg.

Meer berichten