Parkeerdruk bij zorgcentrum Antoniushove en tegenover bij de slager door het gemeentehuis en het gezondheidscentrum: (Foto: Eveline Zuurbier)
Parkeerdruk bij zorgcentrum Antoniushove en tegenover bij de slager door het gemeentehuis en het gezondheidscentrum: (Foto: Eveline Zuurbier) (Foto: Eveline Zuurbier)

Geen parkeergarage bij Antoniushove

Een parkeergarage om de parkeerdruk rond gemeentehuis, gezondheidscentrum en de Bonifatiuskerk is een te dure oplossing, vindt wethouder Karel Bonsen. Vier ondernemers, investeerders van Hotel De Koppelpaarden, zagen een parkeergarage onder het nog nieuw te bouwen Antoniushove als oplossing op conto van de gemeente Oost Gelre.

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - De financiën van de gemeente laten de bouw van een parkeergarage niet toe, verklaart Bonsen, wethouder van financiën. Careaz voldoet aan de parkeernorm en legt zelfs twintig parkeerplaatsen méér aan voor personeel en bezoekers van het zorgcentrum. Het plan van de investeerders heeft bij bewoners en hun families onrust gezaaid. Een verhuizing van zorgbehoeftige ouderen vraagt een rustige, secure voorbereiding. Voor beide redenen voelde de gemeente zich genoodzaakt met een persbericht naar buiten te komen dat een parkeergarage een te dure oplossing is.

Gekozen is om een tijdelijke parkeerplaats aan te leggen op de plek van de oude Rabobank aan de Raadhuisstraat. Het bankgebouw wordt gesloopt waardoor er ruimte ontstaat voor zo'n 116 parkeerplekken. Die zullen hard nodig zijn, wanneer in de oude Jorisschool tijdelijk leerlingen van de Ludgerusschool worden gehuisvest, met de bedoeling dat voor de busjes van het leerlingenvervoer er plaats wordt gemaakt bij het gemeentehuis waarvoor enkele parkeerplaatsen worden opgeofferd. Op de plek van de huidige Ludgerusschool wordt gestart met de bouw van een IEKC. "Aan de zijde van de Varsseveldseweg is halen en brengen niet mogelijk. Daar wordt het te straks druk door het bouwverkeer van Antoniushove", zegt Bonsen.

Parkeerdruk
Winkeliers en mensen die de huisarts nodig hebben klagen al jaren over de parkeerdruk. Een wijzende vinger gaat naar de gemeente zelf. Medewerkers parkeren hun auto's in het centrum en houden de hele dag de plaatsen bezet. De gemeente heeft daarop een parkeeronderzoek laten uitvoeren die de parkeerbehoeften in kaart moet brengen. Daarop is nu het wachten. Bonsen verwacht de uitkomsten over een maand en gaat dan in overleg met het Ondernemersfonds (voorheen LOV).

Bij de realisatie van de verbouwing van het gemeentehuis is de omgeving nog niet aangepakt. De bedoeling is om meer parkeerruimte te creëren op de plaats van het oude postkantoor en op het naastgelegen schoolplein. Dit gebeurt wanneer het IEKC en een nieuw Antoniushove klaar zijn.

Meer berichten