Schutterij St. Jan uit Keijenborg maakt de opmars voor het defilé.
Schutterij St. Jan uit Keijenborg maakt de opmars voor het defilé. (Foto: Eveline Zuurbier)

Kringdag dorpsfeest met schutterijen en folklore

Het doel was zondag bij alle disciplines het beste te presteren. En dat lukte grotendeels. De Schanskloppers die de Kringdag De Achterhoek ter ere van het 50-jarige jubileum van de federatie kregen toegewezen, beleefden een topdag met vijf eerste prijzen en met de complimenten van een uitstekende organisatie van de dag.

(door Eveline Zuurbier)

LIEVELDE - Drumband De Schanskloppers viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. Destijds opgericht om de vendeliers te vergezellen met marsmuziek bij dit soort concoursen. Er kwamen majorettes bij, een korps aan marcherende koperblazers. De Schanskloppers gingen deel uit maken van vendeliers en schuttersgilden. De Kringdag van afgelopen zondag op en rond de voetbalvelden van Erix was een hoogtepunt in dit jubileumjaar. Twintig schuttersgilden uit de Achterhoek en de Liemers namen deel. "Het gaat vooral om de gezelligheid, de vriendschap die er onderling is", zo vertelden betrokken leden.

Deelname is ook uiterst serieus. Het gaat om traditie, de ceremonies met de bijbehorende gebruiken, te beginnen bij de erewijn, presentatie van alle gilden op het veld, saluutschoten en het defilé, koningsschieten onder de koningsparen, het marcheren en het vertoon van vaandels en kleuren. Sommige groepen lopen vooraan in vier of zelfs vijf rijen dat naar middenachter geordend naar drie rijen toeloopt. De grote groep, de uniformen en het gelijk lopen geven een massaal aanzien en dat scoort tezamen.

Lievelde had een topdag. De Schanskloppers scoorden met de beste majorette groep onder leiding van de beste miss majorette. De jeugdvendeliers oogsten een derde prijs, de ervaren senioren een eerste plek. In het defilé en voor het marcheren werden eerste prijzen behaald. Door deze oogst kon het niet uitblijven dat ze ook de beste commandant in hun midden hebben. Schuttersgilden en hun vendeliers gaan steeds meer behoren tot folklore. Er komen geen nieuwe gilden meer bij. De kermissen en dorpsfeesten zijn niet voor te stellen zonder het optreden van schuttersgilden en hun vendeliers in het bijzonder.

Meer berichten