Een defilé kenmerkt zich door de strakheid en dat alles tot in de puntjes is geregeld.
Een defilé kenmerkt zich door de strakheid en dat alles tot in de puntjes is geregeld. (Foto: Eveline Zuurbier)

'Grandioos om te zien' Opmars van 20 gilden

De begroeting van twintig korpsgilden met saluutschoten aan de tribune met grotendeels koningsparen maakt indruk. Evenmin zijn dat even later de instrumenten geordend in de vakken op het voetbalveld als de korpsleden de schaduw hebben opgezocht. En als het defilé begint en de trompetters van de Eendracht uit Ulft met de linker hand in de zij langs komen 'tetteren', is dat grandioos om te zien en te horen.

LIEVELDE - Er deden 20 gilden met schutters en vendeliers uit de Achterhoek mee. Het warme weer was van invloed op de kringdag. De jasjes van de uniformen gingen uit. De gilden gaan jaarlijks één tot twee keer op concours waar ze zich meten met de anderen.

"Het gaat ons hoofdzakelijk om het plezier. Onderling is het gezellig en we helpen elkaar om de tradities in ere te houden", verhaalt Irma Kock van St. Joris uit Ulft. Ulft heeft de grootste afvaardiging: drie schutterijen, De Eendracht, St. Hubertus en St. Joris. "Het is ook een prettig weerzien van neven en nichten uit de Keijenborg, een super katholiek dorp dat tegen het protestante Hengelo aanligt en niet de traditie kent van schutterijen en kermissen."

Meer berichten