Foto: PR

Dialectfestival Grenze(n)loos Plat(t), 'umdat 't zo onmundig mooi is'

Lievelde - Na het succes van vorig jaar wordt dit jaar een tweede editie van het grensoverschrijdende streektaalfestival Grenzenloos Platt georganiseerd rondom Erve Kots in Lievelde. De grote dag is op 23 juni en er is weer heel veel te zien en te horen.

Deelnemende artiesten, schrijvers, zangers, vertellers, dichters en toneelspelers komen uit het gehele Nedersaksisch taalgebied. Van Hamburg tot Münster en Bocholt en van Groningen, Drenthe, de Stellingwerven en Twente tot voorbij de Achterhoek.

De aftrap wordt om 10.30 uur gegeven door de Big Bang Big Band uit Twente. En daarna is er gedurende de hele dag gelijktijdig op maar liefst 10 podia van alles te doen. Er is muziek, toneel, theater en cabaret. Er wordt uit eigen werk voorgedragen door bekende schrijvers en dichters. Denk aan Anne Doornbos (Drenthe), Attie Nijboer en Harmen Houtman (Stellingwerven), Dick ten Hoopen (Zuidwolde) en Annette Winkelhorst (West-Münsterland). Alles in de streektaal zowel van Duitse als Nederlandse zijde.

Optredens
Optredens zijn er onder andere van cabaretière Nathalie Baartman uit Borne, de Tüdelband uit Hamburg, Dick van Altena uit Overbetuwe, Georg Bühren en Alexander Buske uit Münster, Los Bomberos en Erwin de Vries uit Groningen en natuurlijk ook van de Achterhoekse Band Boh Foi Toch. Maar er zijn er meer, de volledige lijst is te lang om ze hier allen te noemen.

Voor kinderen is er kindertheater van theatergezelschap Warboel dat speciaal een aantal liedjes in het dialect heeft opgenomen. Bovendien komt er een lesbrief bij, zodat de CD later op de basisschool gebruikt kan worden als lesmateriaal. Boekenliefhebbers kunnen snuffelen tussen oude en nieuwe streektaalboeken, en er is een klein filmtheater. Kortom er is teveel om op te noemen voor alle leeftijden.

Natuurlijk hoopt de organisatie op goed weer, maar er is een alternatief: bij slecht weer kan het evenement binnen in de verschillende zalen van Erve Kots plaats vinden. Om even na 11.00 uur opent Jan Markink, gedeputeerde van de provincie Gelderland, samen met een Duitse collega-bestuurder het festival en dan kan 't los gaon!

Informatie
Plaats: Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde
Tijd: van 10.30 tot 18.00 uur.
Entree € 15.00 voor volwassenen, kinderen t/m 12 jaar gratis en jongeren van 12 – 18 jaar € 7,50.
Voor de organisatie tekenen: Stichting Achterhoek Spektakel, Dialectkring Achterhook en Liemers, Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland.

Voor informatie en programma: dialectkring.nl

Meer berichten