De wandelgroep van R.Rotswerk in 2008. (Foto: Eveline Zuurbier)
De wandelgroep van R.Rotswerk in 2008. (Foto: Eveline Zuurbier) (Foto: Eveline Zuurbier)

Avond4Daagse is goud waard voor Lichtenvoorde

Eveline Zuurbier

Het evenement van de Lichtenvoordse Avond4Daagse viert de 70ste verjaardag. Het wandelevenement is niet alleen in sportief opzicht belangrijk, maar ook om je als bedrijf of vereniging te laten zien. Ronald Ebbers heeft sinds hij aantrad als voorzitter van de stichting uitgesproken de roem van weleer weer langzaam te herstellen. "En het begint er aardig op te lijken", reageert Ebbers trots.

LICHTENVOORDE - In de week van de langste dag van het jaar, vertrekken weer zo'n tweeduizend wandelaars om vier avonden achter elkaar de kilometers lopend af te leggen. Het jubileum is mede aanleiding dat volwassen groepen van bedrijven en verenigingen zich weer aanmelden. Een jaargang leken de volwassen groepen van de aardbodem te zijn verdwenen, maar glorieuze herinneringen en dat zij 'vrij zijn' van kinderen maken dat deze groepen weer gaan meedoen. Voor bedrijven had de crisis invloed. "Heel begrijpelijk", zegt Ronald Ebbers, "de grote groepen zijn destijds uit elkaar gevallen en dan is het een hele toer om ze weer bij elkaar te krijgen."
De groep van stukadoorsbedrijf Dekkers en schilder Lefering zijn weer van de partij. 'Bar 't Doktertje en volleybalvereniging Longa'59 hebben weer een groep bij elkaar. "Run2run uit Harreveld heeft besloten mee te doen. De avondvierdaagse past in de lijn van hun sport. En koor NOIR loopt mee. In verband met de kermis in Zieuwent, doen ze één avond mee. Er wordt weer over de avondvierdaagse gesproken. Mensen hebben het met elkaar erover. Zingend en strak lopend in groepen maakt het evenement bijzonder. Dat zie je in de omgeving nergens."

Zelf bewaart Ebbers goede herinneringen. Hij liep mee bij 'De Brekkers' van sloopbedrijf Koerntjes. "Een prachtige grote groep en na afloop schoven we aan tafel bij De Driehoek voor patat met een schnitzel." De Middachtenstraat had een groep 'De Flippies' genaamd. De straat stond in de jaren '60-'70 bekend als de 'leerkrachtenstraat' met dure huizen. Er restte alleen nog jam op hun brood. 'De Flippies' werd een geuzennaam. Voetbalgroepen en gymverenigingen uit de gemeente liepen mee. Wie herinnert zich niet de 'broene paoters' van café Van Ooijen. Volgens Ebbers is de vierdaagse een uitstekende gelegenheid om je te laten zien. Hij hoopt dat het Litac ook lukt met een groep mee te doen. De tafeltennisvereniging bestaat eveneens 70-jaar. Zij zijn tijdens de marathon van zondag de laatste pauzeplaats. Deelnemers lopen door het gebouw en zien daar een foto-expositie van beide jubilerende verenigingen.

Meer berichten