Hoelahoepen deden kinderen en volwassenen.
Hoelahoepen deden kinderen en volwassenen. (Foto: Eveline Zuurbier)

Tien jaar Over de Top behoudt 'Kultuurkuren'

Speciaal uitgepakt heeft het tien jarige festival Over de Top niet. "We hebben sowieso geen standaard festivalprogramma, dat maakt ons uniek. Volgend jaar is weer de elfde editie. Moet je nu meer doen en volgend jaar weer minder? Dat vinden wij niet nodig."

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - Nienke Penterman loopt al vanaf het begin mee. Er zijn wel kleine extraatjes, bekent Nienke. Er zijn shirtjes en petten van 10 jaar Over de Top te verkrijgen. Ze schaart dit meer onder een vernieuwing dan onder speciaal uitpakken voor het jubileum.
Toen tien jaar geleden het jongerenwerk stopte met het organiseren van Kultuurkuur werden de betrokken jongeren zelf aangespoord om op eigen krachten verder te gaan. En dat gebeurde. Het kunstzinnige is altijd gebleven.
"Coco Loco is ons wereldmuziek podium met allerlei stijlen muziek en bandjes waarvan de festivalbezoekers nog niets van weten. Het podium hebben we het uiterlijk gegeven van een Colombiaanse favela (red.kleurrijke sloppenwijk). Dat geeft een werelds effect."

De decorstukken maakt de organisatie zelf. De kern bestaat uit twaalf personen en tijdens de festivaldagen komen er nog zo'n tweehonderd vrijwilligers bij. "We gaan ook helpen bij andere festivals in de buurt zoals Reurpop en Paaspop. En zo kunnen we wat voor elkaar betekenen." Over de Top is een familiefestival geworden. Schminken, een ranjahut, suikertante, knutselen en hoelahoepen met les daarin is voor kinderen. Dat hoelahoepen werkte ook aanstekelijk bij de volwassen bezoekers zodra er Zuid-Amerikaanse muziek klinkt op het podium. Het dancepodium is in Oerwaus is experimenteel met beelden die tot elektronische pixels op de achtergrond worden afgemixt. "Geen dj's maar live gespeelde dance of een samenspel daarvan. Dit totaal geeft meer beleving."
In de dancetent die opgetrokken is met aardappelkisten zit een geheime deur. 'Please do not open' met een verbodsbord staat erop. Er staat een kruis door 'not'. "Een grapje van het festival, want hierachter zit een leuk barretje."

Meer berichten