De trainingsgroep van jongens 12 tot 17 jaar gaat ook na het competitieseizoen gewoon door.
De trainingsgroep van jongens 12 tot 17 jaar gaat ook na het competitieseizoen gewoon door. (Foto: Eveline Zuurbier)

70-jarig Litac één grote, sportieve vriendenfamilie

Litac viert het komend weekend met dynamic tennis- en tafeltennistoernooien het 70-jarig bestaan van de vereniging. Op zondag 23 juni krijgen ze een andere jubilerende Lichtenvoordse club op bezoek. Dan is clubgebouw De Zandschoppe op 't Zand de laatste pauzeplek voor de wandelmarathon van de 70-jarige stichting Avond4Daagse. In het gebouw is de glorie van beide sportclubs te bewonderen.

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - Wandelaars lopen onder de boog van de hoofdsponsor door en door het clubgebouw van Litac. De Zandschoppe ging 25 jaar geleden open. "Een zeugenstal van boer Olijslager waar de meisjesscouting in had gezeten", vertelt oud-voorzitter Wil Heinst. Zelf is Heinst dit jaar 50 jaar lid. Hij schreef een boek over de vereniging dat komend weekend wordt aangeboden.
Litac kende daarvoor veel omzwervingen voordat de vereniging een eigen accommodatie had. "Tafeltennis werd in het begin als een leuk campingspel gezien", vertelt Anne Wouda. "Als je het goed doet, dan wordt je wel gezien." Beide heren doelen op de snelle groei van de vereniging halfweg de jaren '70 en grote namen als Mirjam Kloppenburg, die in de jaren '80 tussen de Chinezen in de wereldtop stond. Ze was ooit begonnen bij Litac. Sterspelers ontbreken in de tafeltennissport, waaruit blijkt dat tafeltennis toch een kleine sport blijft, aldus beiden.

Litac zet zich in voor de vereniging wat ze ook graag uitdraagt. Dat verenigingsgevoel is een groot goed bij de club van zo'n 250 leden. "Groot is het scholentoernooi en onze eigen activiteiten variërend van toernooien tot aan een jeugdkamp. En hier is gymles gegeven met tafeltennis." Litac houdt van het eigen gebouw. "De charme van het gebouw is dat je het spel vanuit de kantine overal ziet." De club heeft ook de G-sport omarmd. "Op de woensdag is het een levendige, gezellige bende. Dat is genieten van het feest." Ook introduceerde Litac 25 jaar geleden dynamic tennis. "Het is door senioren meer een 'overdagsport' geworden. Tennis met een zachte bal waarmee je heel veel balervaring kan opdoen."

Leuke sport
"Tafeltennis is een leuke sport. De tactische gedachte van de ander harder te laten lopen, maakt het spannend. Waarom we gekozen hebben voor deze sport is Litac. Een gezellige vereniging waar veel wordt georganiseerd. De nacht van Litac is er zo een."

Twee keer per week traint het clubje van zes jongens. Conditie en techniek zijn belangrijke aspecten voor de snelste sport op papier. Het pingpongballetje bereikt 180 kilometer per uur, aldus de jongens. Maar ze komen toch hoofdzakelijk voor de vereniging. "Iedereen kent elkaar. We zoeken elkaar op." De trainingen gaan ook na het competitieseizoen door. Voor trainster Inge Weevers die met Litac en tafeltennis is opgegroeid hoeft het verenigingsleven na het seizoen niet te stoppen. Juist dan is het leuk iets bijzonders met de trainingsgroepen te ondernemen. Er zijn hele families lid van Litac.

Ambities blijven natuurlijk bestaan. Voorbeeld is de trots van de club Lode Hulshof, Nederlands jeugdkampioen. Hij wordt begeleid door voormalig prof Danny Heister en traint nu bij Dusseldorf en op Papendal.

Meer berichten