De Lichtenvoordse auteur Corine Hartman.
De Lichtenvoordse auteur Corine Hartman. (Foto: Stan Bouman)

Corine Hartman schrijft boeiende thriller die psychisch lijden verduidelijkt

Eveline Zuurbier

Het zijn in juni de weken van het spannende boek. De Lichtenvoordse Corine Hartman schreef de psychologische thriller 'Een duister pad' over de grenzen van de waan en de werkelijkheid. Haar thriller gaat over de gevolgen van het gebruik van antidepressiva. Een gelaagd verhaal over wanneer mensen de macht over hun eigen besturingssysteem kwijt raken. Zeg maar: rust vinden in een eigen geregisseerde dood die moeilijk te begrijpen is voor anderen.

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - Het verhaal speelt zich af in Groot Loenen op de Veluwe waar Faye van Laar sinds haar jeugd in een psychiatrische instelling woont en wordt behandeld door haar vader, psychiater en mededirecteur Julius. Hij streeft behandelingen te doen door een gezond leven mede ingegeven door het ritme van de dag en door speciale voeding en therapieën. Het gebruik van antidepressiva in de behandeling worden uitgesloten. Dat schept vertwijfeling bij de buitenwacht. Langzaam sijpelt machtsmisbruik binnen. Medicijnen als enig 'wondermiddel'?
Corine Hartman baseerde haar verhaal op eigen ondervinding en op wat ze zelf zag over wat er om haar heen gebeurde. Ze werd gevoed door de actualiteiten als die van de Arnhemse Noa, door artikelen en opinies in de media over het gebruik van Seroxat, clandestien voorgeschreven antidepressiva en de toename van zelfmoorden als deze middelen gecombineerd worden gebruikt. Het verhaal begint bij de zuidkust van Engeland, een populaire plek voor suïcidale sprongen vanaf een witte krijtrots.

Machten
Corine Hartman geeft een inkijk over de machten die gaan spelen wanneer je door ziek zijn van de psyche een beschadiging van de menselijke harde schijf hebt opgelopen en zelf de regie niet meer beheert over een eigen leven. De inspiratie voor dit boek komt voort uit het nieuws in de media. Ze verzamelde krantenknipsels van VK-columniste Elma Daryer. Wat gaat er in een psychiatrische patiënt om? En wanneer voelt hij/zij zich geholpen?

Het is daarom jammer dat Hartmans boek gekaderd onder de thrillers wordt geschaard. "Ik wil diepgang geven, intrigeren en geen traditionele detective schrijven", reageert ze. Het is volgens haar 'een thriller waarover je gaat nadenken'. "Als lezer sluit je Faye direct in je hart. Ze lijdt aan verlatingsangst. Ze is een borderliner en maakt tegelijkertijd duidelijk dat deze indicatie bij geen van allen hetzelfde is." Corine Hartman heeft een intrigererend verhaal willen schrijven, dat meer is dan een triller alleen. "Het onderwerp heeft me getriggerd het verhaal meer gelaagdheid te geven." Daarin is de schrijfster ronduit geslaagd.

Corine Hartman is onder meer bekend van de serie over Jessica Haider, de trilogie rondom Nelleke de Winter en 'Groen licht'.

Meer berichten