De speler (VV MEC/SV Bredevoort) in het midden is gescout voor het G-team van de Graafschap die uitkomt in ere divisie competitie die vanaf september begint.
De speler (VV MEC/SV Bredevoort) in het midden is gescout voor het G-team van de Graafschap die uitkomt in ere divisie competitie die vanaf september begint. (Foto: Roel Kleinpenning)

Achterhoekse Unieke Spelen met 300 sporters: 'Het was een geweldig weekend!'

"Het was een geweldig weekend. Alle superlatieven kunnen uit de kast worden gehaald." De allereerste Achterhoekse Unieke Spelen zijn heel succesvol verlopen. Zo'n 300 Achterhoekse sporters met een beperking, kwamen het afgelopen weekend naar Aalten voor dit bijzondere sportevenement.

(door Erwin Wamelink)

Aalten - Juichend komen de deelnemers van de Unieke Triathlon over de finishlijn, ze worden als helden onthaald door het publiek. Eén van de sporters vliegt uit enthousiasme een aantal toeschouwers om de nek, het plezier spat er aan alle kanten van af. De Unieke Triathon, die dit jaar voor eerst werd gecombineerd met de reguliere Triathlon van Aalten, was de grote afsluiter van de Achterhoekse Unieke Spelen.

"De sporters zijn begonnen in zwembad 't Walfort, daar hebben ze een halfuur baantjes getrokken. Een enkeling heeft ook een poos in het bubbelbad gezeten, dat moet ook kunnen", vertelt een dolenthousiaste Boudewijn Inja, één van de initiatiefnemers van het evenement. "Vervolgens hebben we in peloton-vorm een stuk gefietst richting Stadsbroek in Bredevoort en vanaf daar hebben we het laatste stuk hard gelopen over het parcours van de Triathlon. De één liep heel hard, de ander haalde op krukken de finish. Een jongen die in een rolstoel zit hebben we het laatste stukje eruit gehaald. Met twee man ondersteuning heeft hij ook de finish gehaald. Zo heeft iedereen op zijn of haar eigen niveau een topprestatie geleverd.''

Vijf hoofdsporten
Op zaterdag begon het spektakel. Vijf hoofdsporten domineerden het programma. Voetbal, atletiek, wielrennen, beachvolleybal en bocce (Jeu de Boules). In al deze sporten werd er op het scherpst van de snede gestreden om de prijzen, uiteraard stond het plezier centraal. De voetballers – tussen de 10 en 18 jaar – werden extra in de gaten gehouden door een delegatie van voetbalclub de Graafschap. Onder meer algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp, technisch directeur Peter Hofstede en Berry Powel (coördinator scouting) waren naar Sportpark Zuid in Aalten gekomen. Komend jaar wordt er gestart met een eredivisie voor G-teams en in Aalten werden de elf spelers voor de selectie van de Graafschap uitgekozen. Boudewijn Inja, die deze jongens volgend jaar mag trainen, had natuurlijk ook een stem in de keuze: "De reacties van de jongens waren prachtig, ze waren dolblij. Een jongen van 12 kon zijn geluk niet op. Hij vertelde dat die nog nooit ergens voor gevraagd was."

Vervolg
Inja kijkt met grote tevredenheid terug op de Achterhoekse Unieke Spelen. Met een kleine organisatie heeft hij, in opdracht van Achterhoek in beweging, het evenement gedragen. Loes Lageschaar (SportMee!), Alexander Tempels (Achterhoek in Beweging) en Richard te Selle en Boudewijn Inja (beide van Brichbouw Sportondersteuning) hebben met zijn vieren de schouders eronder gezet om het tot een succes te maken.

"We hebben ontzettend veel geworven. Alle verenigingen, scholen en instellingen in de regio hebben we aangeschreven, met dit mooie deelnemersaantal als resultaat. Uiteraard konden we niks beginnen zonder sponsoren en vrijwilligers." Volgend jaar krijgt het evenement een vervolg. "We willen er niet alleen een Aaltens feestje van maken, dus het gaat plaatsvinden in één van de andere gemeenten in de Achterhoek."

Meer berichten