De Lebbenbrugge in Borculo waar Nederlandse en Duitse vrouwen elkaar ontmoeten. (Foto: Frauenbrücke Dld-NL)
De Lebbenbrugge in Borculo waar Nederlandse en Duitse vrouwen elkaar ontmoeten. (Foto: Frauenbrücke Dld-NL) (Foto: Frauenbrücke Dld-NL)

'Ontgrenzen' in Berkelland en bij de burgemeester op bezoek

Duitse en Nederlandse vrouwen spreken jaarlijks een aantal keren af om elkaar te ontmoeten. Juist omdat ze gezamenlijk interesses delen of om de verschillen te overbruggen. Hoe kunnen zij samen ondernemen, hoe wordt er aan weerszijden van de grens naar de vergrijzing gekeken en hoe gemakkelijk is het eigenlijk om te gaan studeren in Bocholt.

REGIO - Sinds 2013 vormen Nederlandse en Duitse vrouwen het netwerk Frauenbrücke Duitsland-Nederland. Donderdag 4 juli houden zij een excursie waarbij het stukje Nederlandse historie niet los te zien is van de Duitse. Kennismaking met de Nederlandse gemeente laat de verschillen en overeenkomsten zien met een Duitse gemeente.

Dit treffen is in de gemeente Berkelland. Daar spelen twee zaken met een gemeenschappelijke deler: de geschiedenis van museumboerderij De Lebbenbrugge in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog en als tolhuis/oude grenspost langs een 'hessenweg' tussen Duitsland en Utrecht. En de andere deler is dat burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland enkele dagen op de burgemeesters zetel in het Duitse Vreden zat van ambtsgenoot Christoph Holtwisch. Dat heeft een kennisuitwisseling en samenwerking sterker gemaakt. Onlangs heeft burgemeester Joris Bengevoord (Winterswijk) ook een aantal dagen stuivertje gewisseld met zijn Vredense collega.

Lebbenbrugge

Op de netwerkdag bezoeken de vrouwen eerst de Lebbenbrugge, waar het begin van de ontmoeting is tijdens een lunch. Daarna is er een rondleiding en wordt de Nederlands-Duitse geschiedenis verteld. Vervolgens is er een samenkomst in het gemeentehuis van Berkelland in Borculo (Marktstraat 1) waar burgemeester Van Oostrum de Nederlandse en Duitse vrouwen ontvangt.

Nederlandse vrouwen die interesse hebben in het netwerk Frauenbrücke Duitsland-Nederland en/of op 4 juli willen deelnemen, kunnen mailen naar info@evezien.nl of heleen@posthumus.de . De dag begint om 11.00 uur bij de Lebbenbrugge, Lebbenbruggedijk 25 in Borculo. De kosten voor de entree en een lunch zijn samen 15 euro. De dag eindigt om 16.00 uur.

Eveline Zuurbier
Meer berichten