De wandelgroep van Bar 't Doktertje wint de loop- en zangbeker en nam tevens de wisselbeker in ontvangst. (Foto: Eveline Zuurbier)
De wandelgroep van Bar 't Doktertje wint de loop- en zangbeker en nam tevens de wisselbeker in ontvangst. (Foto: Eveline Zuurbier) (Foto: Eveline Zuurbier)

'Wat een feest, wát een kleurrijk feest'

Eveline Zuurbier

De verjaardag van de Avond4Daagse Lichtenvoorde. Journalist Eveline Zuurbier wandelde mee in de groep 'Daor komt ze weer an'. Die wandelgroep staat bekend als de groep in oranje poloshirtjes die een flinke dosis wandelenthousiasme uitstraalt en bij de mensen langs de weg plezier brengt. Meestal is ze de hekkensluiter. Als ze via een appje wordt gevraagd mee te lopen, trekt ze de stoute schoenen aan.

LICHTENVOORDE - De mars op de laatste dag zijn de 12,5 kilometers naar Lievelde en weer terug. Kort na het verlaten van de bebouwde kom lopen we in een karavaan van 12,5 km-groepen naar Lichtenvoorde terug. De vrolijke noot van het dweilorkest op de pauzeplaats galmt nog lang na. De gezelligheid zit er sterk in vandaag. 'Het is een lange weg naar Lichtenvoorde, het is een lange weg naar jou', zingen we. De een is na vier dagen schorder van stem dan de ander.
De tamboerijn klinkt weer, maar de laatste kilometers voordat het binnenhalen echt begint, zijn zwaarder dan ik dacht. Dit is niet vanwege de afstand of omdat we het de vorige avond misschien te lang plezier hebben gehad op het terras, maar de mars is naar een slenterpas gegaan. De groepen van de 10 km voegen zich bij de Vlinderbrug bij ons in de lange sliert van kleurrijke groepen. We zwaaien met de eerst gekregen bloemen naar elkaar als zij boven over de brug lopen en wij er onderdoor gaan. Zwaaien, maar dan zonder bloemen, hebben we in de afgelopen dagen ook gedaan als we langs Antoniushove kwamen. Het geeft plezier als de mensen terugzwaaien in het ritme van de pas.

We zingen op de brug nog eenmaal uit volle borst het prairielied. Het lalala-gedeelte wordt overgenomen door de groepen voor ons. Wat is dit toch fraai en 'wat een feest' wanneer er zoveel mensen langs de kant staan die bloemen en veel lekkers uitdelen. Het zonnige weer draagt zeker bij. Hoe anders was het op de startdag. De weersvoorspelling hield wandelaars thuis. Achteraf viel het mee. Wij hielden ons droog met een groot plastic zeil boven ons hoofd. Dat dak fungeerde prima en toverde een lach op de gezichten van de verkeersregelaars.

Nu is de Markt in zicht. Wij finishen als laatste en het feest is al losgebarsten nog voordat de prijzen zijn uitgereikt. Het 70-jarig jubileum bracht 65 groepen op de been. "Het was ouderwets gezellig om mee te lopen. Veel gelachen, gezongen en gedanst bij 't Doktertje", aldus een wandelaar in rode tuinbroek. Ik ben het grondig met haar eens. Veel lol gehad en een uitstekende verzorging in de pauzes. Chapeau!

Eveline Zuurbier
Meer berichten