De aanpak van zendpiraten gaat de vrijheid ten boven en staat niet in verhouding met andere criminele activiteiten.
De aanpak van zendpiraten gaat de vrijheid ten boven en staat niet in verhouding met andere criminele activiteiten. (Foto: Eveline Zuurbier)

Na schuimlaag zijn waterkanon en rode snippers de toegift

Vragender had zich tijdens de kermis ingesteld op een tropisch weekend. De eerste grote wagen is het meteen raak: water spuitende jeugd, in vuur en vlam staand met de Notre Dame. De stralen uit hun waterpistolen zijn niets vergeleken met de laatste wagen waar een kanon water recht de lucht in stuwt. De koude nevel waait over de feestvierders. Enkelen steken hun paraplu op of schuilen onder de luifels van het café. De toegift zijn rode snippers uit een stel bladblazers.

(door Eveline Zuurbier)

Vragender - Witte straten bedolven onder badschuim. Nog een paar ronkende en luid knetterende auto's bepalen de sfeer op de wagens. Wie de kermisoptocht in Vragender bezoekt krijgt de volle laag. Als het geen water, rook, herrie of een housedreun is, dan zijn het wel met viltstift geschreven leuzen op de wagens: recht voor de raap die met een flinke dosis satire aan de man gebracht worden. Want komt niet aan de vrijheden van Vragender, dan zullen ze juist worden uitvergroot in de kermisoptocht.

Boven de kruising bij de kerk is een grote parasol aan een kraan opgehangen. Het doek biedt bescherming tegen de warme zon. Het publiek pakt zich daar samen. In deze bocht biest een mooi uitzicht over de optocht. De 'kermisstreken' zitten er al vroeg in. 'Hé, buur 't geet as-te-best' is op een aanhanger van een skelter een stuk golfplaat en daaronder een bouwsel van een schuur, een tractor met reiker gemaakt. De asbesttrein houdt kinderen in Vragender ook bezig. De Notre Dame is een dankbaar onderwerp waarbij twee jongens met waterpistolen de mensen langs de optocht met een straal water belagen.

Schuim
De voorbijtrekkende stoet grote wagens schildert agrarisch Vragender. Ze moeten niets hebben van dierenactivisten. Hashtag 'doesnormaal' met de oproep 'spaor dierenleavens, et activisten vleis'. Een koe staat voorop en wordt voortgetrokken door een Claas-hakselaar. 'Auto met een cilinder of 6 is goedkoper dan de NS', 'troep van de plastic soep' en een wagen die aandacht besteedt aan de woningnood onder jongeren. De wagen zit vol oudjes op een bingofeestje. 'Valse bingo is huus verlaoten'. De oudjes die met rollator voor de wagen lopen hebben het zwaar. Ze moeten zich door de lading schuim van de wagen ervoor waden. Die gaat over de harde aanpak van zendpiraten. Topper is de wagen over de drugs en afvaldumping in de bossen. Voorop een lijntjes snuivende carnavalspop dat in krijt op het wegdek is gelegd met op het laatst een loeiende politieauto. Op weg naar de snuiffuif in plaats van naar de kermis?

Meer berichten