De jeugd speelde op de Zomermarkt ook een eigen repertoire met onder meer een arrangement van Queen.
De jeugd speelde op de Zomermarkt ook een eigen repertoire met onder meer een arrangement van Queen. (Foto: Eveline Zuurbier)

Hafabra-muziek in de schijnwerpers

Al gauw zitten de terrassen vol en staan dikke rijen langs het podium. De zon gaat op deze vrijdagavond langzaam onder. De gezamenlijke orkesten van Schuttersgilde St. Switbertus, Harmonie St. Caecilia, het jeugdorkest van beide verenigingen en blaaskapel De Schoapenscheerders openen de Zomermarkt en geven een afwisselende continue-show op een groot podium midden op de Markt. Hoewel alle muzikanten in vrijetijdskleding spelen, zijn het vooral de muziekkunsten die alle ogen gericht houden op het podium. Vooral als een lichte rap door een megafoon klinkt met muziek van xylofoons, marimba's en een paar trommels, weten de zomergasten op het marktplein wat er nog meer kan met muziek.

OOST GELRE - Samen muziek maken, de passie voor muziekkunst laten horen is wat de muziekverenigingen met gebruikmaking van een podium graag willen laten zien. De verenigingen moeten heel veel moeite doen om het ledenaantal op peil te houden. Op de eerste plaats is dat mensen zich minder sterk binden aan het verenigingsleven en het tweede aspect is het stereotype 'hoempapamuziek' en 'in uniformen' die afschrikken. Maar wanneer de harmonie, de fanfare, de bras- en de malletband zich organiseren tot een groot orkest van 80 muzikanten dan geeft dat een verrassende festivalbeleving bij de toeschouwers. Ze brachten verschillende muziekfacetten naar voren in een groot Zomerconcert.

Het wakkert zelfs een beetje trots aan: ons dorp heeft een heel orkest met muzikale talenten op trompetten, saxofoons, klarinetten, tuba's, dwarsfluiten, fagotten, xylofoons en ander slagwerk. En vraag het een willekeurig persoon die lid is van de harmonie of het schuttersgilde, op straat spelen in een mars is slechts een deel van wat ze doen. Maar, owee als ze met de kermis of volksfeest niet meer spelen, dan is die verbondenheid voor een feest in het dorp ook weg, zegt ook Gijs Jolink van de Zwarte Cross. "Een optocht in stand te houden moet je veel breder bekijken."

De Zwarte Cross biedt voor het Oost Gelders Jeugd Orkest mede om deze reden een podium aan. Het verzoek kwam van wethouder Jos Hoenderboom en burgemeester Annette Bronsvoort. Hoenderboom: "Aanvankelijk waren we bij de Feestfabriek om over sporttalenten te praten, maar... 'ai d'r toch bunt' en toch over festival en muziek gaat: 'kunnen jullie hafamuziek meer in de schijnwerpers zetten? Hafa is de basis voor muziek maken. Daar begint het. "

Oost Gelders Jeugd Orkest
"Wat mij meteen aansprak aan het verzoek is dat het muzikanten zijn uit de buurt en die onderdeel zijn van de locale structuur. Bij ons in Hummelo zou je muziek moeten inhuren als de fanfare er niet meer is. De verbinding met het dorp ben je kwijt. Muziekverenigingen hebben het moeilijk. We willen ze een hart onder de riem steken door het jeugdorkest op de Zwarte Cross een podium te geven. Juist de jeugd kan zien hoe 'cool' muziek spelen is en we willen de ouders inspireren. Ik heb er spijt van dat ik pas ben begonnen toen ik 17 jaar was. Kinderen leren sneller, net als een vreemde taal."

Marian Roerdinkholder van OGJO: "We hadden al heel lang de wens om op de Zwarte Cross te spelen. We spelen gearrangeerde muziek uit films, lichte pop en op de Zwarte Cross speelt gitaarvirtuoos Mart Hillen met ons. Onze jeugdleden spelen op C en D-niveau." (D= conservatoriumwaardig.) Gijs Jolink: "Ik heb een filmpje bekeken en ze zijn echt goed."

Het OGJO telt 70 leden afkomstig van muziekverenigingen uit Oost-Gelderland. Ze treden vrijdag 19 juli om 11 uur op in de theaterweide van de Zwarte Cross. Afgelopen maand ondertekenden Achterhoekse gemeenten een convenant voor 'Méér muziek in de klas lokaal'. Muzikale vorming is goed voor je ontwikkeling.

        

Meer berichten