Foto: pr

Politiek ziet worstcase scenario's

Cultuurwethouder Jos Hoenderboom ziet in de subsidiesteun voor muziekschool Boogie Woogie een stimulans voor goed muziekonderwijs en het behoud van het verenigingsleven in de dorpen. De politiek ziet vooral de problemen bij de muziekschool nu gemeente Aalten Boogie Woogie niet meer steunt, Winterswijk er nog twee jaar geld inpompt en Oost Gelre voor een bezuinigingsronde staat om de begroting weer op orde te krijgen. Een worstcase scenario dus.

OOST GELRE - Hoenderboom merkte nog op dat Boogie Woogie wel zal moeten bijdraaien. Het liefst wil hij dat verenigingen niets zullen merken van wat er achter de schermen precies gebeurt. Daarvoor is muziek te belangrijk. Het is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Hoenderboom ondertekende zelfs een convenant met de ander Achterhoekse gemeente voor meer muziek op de scholen en vroeg bij de Feestfabriek een podium op de Zwarte Cross voor de muziek van harmonieën en drumbands. Afgelopen week werden de media uitgenodigd om daarover een verhaal te maken, maar de risico's blijven: of Boogie Woogie stevent af op een faillissement of de Oost Gelre komt alsnog flink aan het betalen door frictiekosten wanneer zij de gehele subsidie overdragen aan de muziekverenigingen. Het voorstel is Boogie Woogie 177.000 euro subsidie te verlenen en 30.000 euro beschikbaar te houden voor de muziekverenigingen.

Raadslid Ronald Willering (OOG) noemt Boogie Woogie 'een stuurloos schip'. Nu het bestuur is opgestapt is het vertrouwen verder afgebrokkeld. Niek Bragt, CDA-raadslid, vroeg de wethouder of het niet beter was de subsidie aan de muziekverenigingen te geven zodat zij de muziekopleidingen naar voorbeeld in Dinxperlo, zelf kunnen organiseren. Daarnaast speelt ook het belang van de muziekverenigingen. Zij beginnen in september weer en hebben onderwijs nodig. "Dat belang moeten we voorop stellen, maar als we geen subsidie verlenen trekken we dan niet ook de stekker uit de verenigingen. Zij moeten verder", zo was de teneur tijdens de behandeling in de raadscommissie. Er is weinig vertrouwen in de bedrijfsvoering van Boogie Woogie. De grote vraag is of het niet beter is dat de subsidiepot te verdelen over de muziekverenigingen in Oost Gelre.

D66 is de enige partij die het voorstel van wethouder Hoenderboom wel steunt. "Een muziekschool kost geld en de vraag voor ons is: 'hoe onderhoud je de muziekschool. De problemen hebben wij zelf veroorzaakt. In de crisistijd is er enorm bezuinigd. We zijn moreel verplicht muziekschool Boogie Woogie te ondersteunen."

Hoenderboom verdedigde zijn voorstel. "Wij hebben enkel alleen onze productafname voor muziekonderwijs. Dit is de catalogus waarmee we continuïteit van het muziekonderwijs bieden. De muziekverenigingen zitten niet te wachten op dat zij zelf het muziekonderwijs gaan organiseren."

Meer berichten