Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink (r.) opende met Daniëlle Schutgens, directeur HandicapNL en Barry Hegeman het hotel voor minder validen MiVa Las Vegas.
Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink (r.) opende met Daniëlle Schutgens, directeur HandicapNL en Barry Hegeman het hotel voor minder validen MiVa Las Vegas. (Foto: Eveline Zuurbier)

Rick Brink: 'Ga het land in om andere festivals wakker te schudden'

Hij is supertrots om het hotel voor minder validen op de Zwarte Cross te openen, de officieuze minister van gehandicaptenzaken Rick Brink. Hij noemde het een jofel initiatief, dat heel goed bij het thema van de Zwarte Cross aansluit: 'Niks is onmogelijk'.

(door Eveline Zuurbier)

OOST GELRE - Brink had al jaren de droom dat miva's mee konden doen met festivalfeestjes. Hij sloot een korte toespraak met de woorden: 'Welterusten allen in het hotel en droom van het mooiste festival van ons land'.

De minister blijkt een oprecht fan van de Zwarte Cross te zijn. Hij draaide cd's van Jovink en de Voederbietels en op zijn slaapkamer had hij de poster van de band hangen. Organisator Ronnie Degen van de Feestfabriek introduceert Brink met trots als bijzondere gast op de Zwarte Cross. "Hij schuift reeds regelmatig aan bij minister de Hugo de Jonge van Volksgezondheid..."

De kosten van 130.000 euro liegen er niet om. Sympathiek is dat mensen in een rolstoel in dit hotel niet meer betalen als de festivalbezoeker op de camping. Het hotel biedt logies voor 20 mensen. Er zijn in hoogte verstelbare bedden, tilliften, postoelen en een aangepaste douche en toiletruimte. "En dat is nog niet genoeg. Mensen zijn hier te gast. Het zijn complete zorgplekken", licht Daniëlle Schutgens van HandicapNL de opzet toe.

Met minister Brink en initiatiefnemer Barry Hegeman, verrichtte ze voor aanvang van het festival de officiële opening van het Miva Las Vegas hospitalitytent. De tent op het kampeerterrein is voorzien van vier compleet ingerichte zorgunits. Hegeman zat zelf door een hernia in een rolstoel. Vanuit revalidatiecentrum Het Roesingh is het idee ontstaan om festivals toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. "Toen ons de vraag werd gesteld hebben we positief geantwoord: doen! We dienen de belangen van bijna 2 miljoen gehandicapten in Nederland. Ze zijn dikwijls eenzaam en de mate van eenzaamheid heeft te maken met mobiliteit en toegankelijkheid. Het is de eerste keer in Nederland dat we zoiets doen." De voorziening op de Zwarte Cross is een proef voor andere festivals. Het fonds van HandicapNL draagt op de ZC de kosten.

Enthousiast
Ook Rick Brink was direct enthousiast toen hij ervan hoorde. En dat nota bene het Zwarte Cross-festival weer de voorloper is van alle festivals. Er bestaat een gelijkenis tussen de karakters. De Zwarte Cross maakt van de nood een deugd en bij Brink is het glas altijd half vol. Toen hij in het NCRV/KRO programma werd verkozen tot minister van gehandicaptenzaken zei hij dat hij festivals ging bezoeken.
Rick Brink: "Over toegankelijkheid denk je al gauw aan openbare gelegenheden, maar niet aan festivals. Ga het land in om andere festivals wakker te schudden", zei hij tegen de aanwezige pers.

Meer berichten