In de schaduw scheert een professionele schapenscheerder de schapen van herder Roelof Kuipers. De schapen maken deel uit van  de landschapskudde Oost_Achterhoek. De schapen grazen onder meer op geluidswallen, het Schootsveld en natuurparken zoals Beekdal en op delen van het Wentholtpark. Het grazen is een vorm van natuurbeheer. De landschapskudde graast in opdracht van de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk. Deze foto is genomen achter het s
In de schaduw scheert een professionele schapenscheerder de schapen van herder Roelof Kuipers. De schapen maken deel uit van de landschapskudde Oost_Achterhoek. De schapen grazen onder meer op geluidswallen, het Schootsveld en natuurparken zoals Beekdal en op delen van het Wentholtpark. Het grazen is een vorm van natuurbeheer. De landschapskudde graast in opdracht van de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk. Deze foto is genomen achter het s (Foto: Marcel Houwer)

'Jas uit' door schapenscheerders

Op de dag waarop de hoogste temperatuur ooit in Nederland is gemeten zijn schapenscheerders in de schaduw druk bezig met scheren van schapen. Een voor een worden de tweehonderd schapen van de landschapskudde van herder Roelof Kuipers van hun vacht ontdaan. Of het aangenamer wordt voor een schaap?

GROENLO - Het tafereel in de schaduw van een paar bosjes langs de Slinge lijkt op filmfragmenten uit de Australische film De Doornvogels. In een razend tempo worden de schapen passende zomerkleding geholpen door beroepsmatige schapenscheerders. Ze gaan de boeren langs in Noord-Nederland en helpen hobbyboeren die schapen houden. "De vraag is of de schapen er blij van worden wanneer ze hun dikke vacht kwijt raken. Ik heb daar mijn twijfels bij", zegt een van de twee schapenscheerders. "Wol beschermt tegen de kou, maar ik kan me ook voorstellen dat wol warmte tegenhoudt."

Waarom de schapenscheerders op de warmste dag ooit gemeten in Nederland de schapen dan toch ontdoen van hun jas? "Het schapen scheren gaat het hele jaar door. Melkschapen worden twee jaar per jaar ontdaan van hun wollen jas. Lamswol 'van anderhalf jaar oud' is de mooiste wol en heeft de ultieme lengte om gesponnen te worden." Een ander weetje is dat schapen op tijd van hun vacht ontdaan moeten worden. 'Onderhoud' vergt gewoonweg enorm veel energie van een schaap. Ook hebben schapen door hun hogere lichaamstemperatuur dan wij mensen hebben, theoretisch minder last van de tropische temperaturen dan wij ons voorstellen.

Waarneembaar was dat donderdag 25 juli de geschoren schapen direct in het nabij gelegen bosje doken en wel met z'n allen, weg uit de brandende zon.

Meer berichten