Debbe (r) en Jip (l) bij hun gedroomde crossbaan nabij het trapveldje en de beek. Foto: Eveline Zuurbier
Debbe (r) en Jip (l) bij hun gedroomde crossbaan nabij het trapveldje en de beek. Foto: Eveline Zuurbier (Foto: Eveline Zuurbier)

Jeugd Hooiland krijgt nieuwe crossbaan

Eveline Zuurbier

Debbe schreef de burgemeester

'Beste burgemeester, ik houd van fietscrossen en als ik dat wil doen moet ik heel ver fietsen. Mag er a.u.b. een buurtcrossbaan komen op het Hooiland? Groetjes Debbe'.

LICHTENVOORDE - Een half jaar later ging Debbes wens in vervulling. Zaterdag groef een shovel het parcours grofweg uit met bochten, kuilen, het begin en het einde van de crossbaan. De shovel heeft al zo'n twintig zandheuvels neergelegd. Daarna mag de jeugd de crossbaan zelf afmaken. Daar heeft hij zin in. "Woensdag hebben we met jongens een ontwerp gemaakt en dit is een basisvariant van wat ze graag willen", vertelt Jan Bulten van wijkvereniging 't Hooiland.

Nadat de burgemeester de brief van Debbe gelezen had, is de wijkvereniging benaderd. "Debbe was niet de enige. Er zijn een stuk of tien jongens die heel graag een crossbaantje willen in de wijk. We hebben er een project van gemaakt en meerdere opties bekeken. Bij fitnesscentrum De Buurman was het veldje te klein en bovendien ligt het daar aan de drukkere Esstraat niet ideaal. Ze moeten deze straat oversteken", aldus Bulten. Bij het wijkgebouw De Schoppe lag tijdelijk een crossbaan. Dat was op het moment dat de ontmoetingstuin werd aangelegd, maar moest uiteindelijk wijken voor andere spel- en speelruimte."
Volgens Jan Bulten is het initiatief van de jongens een effect van de ontmoetingstuin en de vernieuwde opzet van het wijkcentrum.
"We zijn bezig met de aanleg van een beweegtuin. Dit wordt een evenwichtspark over de groenstrook tussen het wijkgebouw De Schoppe en de Regenboogschool.'

Debbe en zijn crossmaatje Jip slaan de graafwerkzaamheden gade. Twee keer per week trainen ze bij FCCL op de crossbaan en daarnaast maakten ze in de straat waar ze wonen met planken coole hindernissen. Ze zijn erg blij met de nieuwe crossbaan in het zand. Met de fiets is het bij een dammetje de beek over, daar waar de Essstraat doodloopt. De fietsbaan heeft naast het trapveldje een plek gekregen.

Crossbaan op dezelfde plek

De aankondiging van de graafwerkzaamheden op Facebook heeft veel reacties losgemaakt. Met name door een groep jongens die dertig jaar geleden -nu volwassen- streed voor een crossbaan in de wijk. Die hadden ze aanvankelijk zelf uitgegraven in een gemeentelijk plantsoen naast de Regenboogschool. De baan moest wijken voor de bouw van 15 huurwoningen. Toen dat eenmaal bekend werd togen ze met spandoeken naar het gemeentehuis. Er volgde een gesprek met toenmalig burgemeester Van Rijckevorsel. Wilco Rensing en inmiddels zelf vader van een fanatieke fietscrosser: "We hebben destijds hetzelfde stuk grond aangewezen gekregen en daar zelf een baan uitgegraven. Wij waren rond de 12 jaar. De burgemeester heeft op uitnodiging van ons de baan geopend. Hij moest nogmaals op de fiets naar de ELKA. De zak Mars was in no-time op omdat er zoveel kinderen bij de opening waren."

Meer berichten