Een overzichtstentoonstelling werd geopend door oud-voorzitter Anton Hulshof en huidig voorzitter Herman ter Haar. Foto: Eveline Zuurbier
Een overzichtstentoonstelling werd geopend door oud-voorzitter Anton Hulshof en huidig voorzitter Herman ter Haar. Foto: Eveline Zuurbier (Foto: Eveline Zurubier)

Corsovirus uit zich in foto-expositie

Eveline Zuurbier

Anton Hulshof opent 90 jaar corso

'Weliswaar is het geen echt jubileum, maar 90 jaar bloemencorso in Lichtenvoorde willen we toch een feestelijk tintje geven'. Daarom is er een reizende tentoonstelling van negen decennia corso in de Keistad samengesteld. Zaterdag 3 augustus opende oud-voorzitter Anton Hulshof met hulp van huidig voorzitter Herman ter Haar de expositie in de bibliotheek.

LICHTENVOORDE - 'Corso door de jaren heen', heet de expositie. Anton Hulshof onthulde het eerste paneel. Een paneel met een foto waar hij ook nog op staat. "Die foto is van het bestuur van 1976. Ik weet nog heel goed dat ik samen met Vincent Pothof in het bestuur kwam. Wij waren broekies van midden twintig in een bestuur dat voornamelijk uit grijze mannen bestond. Toen deden nog 27 wagens mee. Maar op een gegeven moment hebben we gezegd 'als we vooruit willen dan moet het corso wel veranderen'."

De panelen met foto's hebben een groot 'oh-ja gehalte'. Bij Hulshof komen tal van herinneringen boven wanneer hij ze een voor een langsloopt. Elk decennium heeft een eigen paneel, waarop de ontwikkeling van het corso zichtbaar is. Herman ter Haar: 'We zijn een toonaangevend corso en dat merken we. In den lande wordt veel over ons gesproken."
Anton Hulshof: "Vanaf dat moment kwam er ruimte om grotere wagens te bouwen. Ik weet nog dat Hooiland in 1986 de grootste corsowagen van Nederland bouwde: de Mississippi met 216.000 bloemen.Voorafgaand aan de optocht zijn we eerst met het onderstel door de straten gereden om te kijken of het wel paste. Tegenwoordig zijn de wagens nog groter, dan is 18 wel een mooi aantal. Het is goed om de blik op de toekomst te richten, maar laten we zuinig zijn op onze geschiedenis." Zelf heeft hij alle programmaboekjes bewaard. "Ik weet nog dat de eerste gedrukte folder in 4 kleuren een hele investering was, maar het was een goede zet." De expositie bestaat uit 10 panelen met foto's en teksten. Een opvallende foto is die van het 50-jarige bestaan. Toen toog een groep corsofanaten onder leiding van Joop Kruip naar Soestdijk voor het defilé op Koninginnedag.

Meer berichten