Zonnevelden (hier het park op De Laarberg) worden landelijk ingepast. Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier
Zonnevelden (hier het park op De Laarberg) worden landelijk ingepast. Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier (Foto: Eveline Zuurbier)

Zonneakkers discutabel: in Lievelde komt er een!

Dat er op hele zonnige dagen zonnepanelen als een tierelier energie opwekken is een misvatting. Op een koude zonnige dag geven ze 16 procent meer vermogen af. Hierom zijn er voor de nabije toekomst naast de 18 hectare zonnedaken, 16 windmolens, 2-3 biovergisters nog eens 40 hectare aan zonneakkers nodig. Het coalitieakkoord ten spijt.

LIEVELDE - De coalitie van CDA en VVD wil geen landbouwgrond inruilen voor zonneakkers. Het voedselvraagstuk is een issue. Zonne-erven waar lege schuren plaats maken voor zonnepanelen zijn wel toegestaan. Maar als bollenvelden wel mogen, waarom geen energievelden", was de vraag van 'agrariër' Vincent Hulshof. Wanneer je daar de discussie over het klimaat bij op telt, dan is de vraag te begrijpen. Wel wil Oost Gelre voorkomen dat er te veel landbouwgrond wordt onttrokken aan grote energievelden. CDA'er Niek Bragt noemde het 'een postzegel' op het potentieel grond in Oost Gelre. Met andere woorden: waar praten we over als we de doelstelling willen halen om in 2030 energieneutraal te zijn? In Lievelde mag er zo'n veld komen.

Meer berichten