De handen tegen elkaar symboliseren de fusie tussen de twee stichtingen die opkomen voor de mensen die de ziekte van Huntington onder de leden hebben.
De handen tegen elkaar symboliseren de fusie tussen de twee stichtingen die opkomen voor de mensen die de ziekte van Huntington onder de leden hebben. (Foto: pr)

Huntingrun en wandeling ten bate van onderzoek

Na een jaar van afwezigheid vanwege een fusie van de stichtingen HuntingRUN en Huntington Oost Achterhoek in 2018 staat hij weer op de agenda; de HuntingRUN met nu ook een wandeling. Ditmaal is de organisatie in handen van Stichting Oost Achterhoek.

(door Eveline Zuurbier)

ZIEUWENT - Twee bestuursleden van deze stichting zijn de broers Lars en Michiel Krabbenborg uit Zieuwent. Beiden zijn drager van het Huntington-gen waar nog steeds geen genezing voor mogelijk is. In de organisatie ook Manouk en Stef Dusseldorp. Zij waren degenen die in 2015 het initiatief starten om op deze manier geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Huntington.

Nieuw bij HuntingRUN
Werd de editie 2017 uitgebreid met een bootcamp en mountainbiken en kreeg het sportieve evenement de naam HuntingGAMES, de doorstart bestaat uit de onderdelen hardlopen en wandelen, met beiden een afstand van 5 en 10 kilometer. Er zijn door de organisatie twee routes uitgezet, veelal gaand over de fraaie Zieuwentse kerkenpaden.

Op vrijdagavond 30 augustus vindt in Zieuwent de Huntingrun en wandeling plaats. De gehele opbrengst komt ten goede aan Campagneteam Huntington dat wetenschappelijk onderzoek financiert ten bate van onderzoek naar de ziekte en een geneesmiddel dat de ziekte stopt, of uitbant.

Bewust de vrijdagavond
De organisatie heeft bewust voor een vrijdagavond gekozen en hoopt hiermee op een grote deelname aangezien de meeste mensen terug zijn van vakantie, evenals deelname van voetbalteams. Beide broers zijn actief en bekend in de Achterhoekse voetbalwereld.
Deelnemend team is onder meer het vlaggenschip van VVG Gaanderen, waar Lars hoofdtrainer van is. Spelers en begeleiding van het eerste team van RKZVC, waar Michiel aanvoerder van is, zullen als vrijwilliger actief zijn deze avond. Start en finish zijn bij het Sourcy Center, waar gebruik gemaakt kan worden van alle faciliteiten.

Progressieve ziekte
De ziekte van Huntington is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening die bepaalde delen van de hersenen aantast. Het is bovendien een progressieve ziekte, wat betekent dat de symptomen steeds ernstiger worden. De ziekte leidt met name tot verstandelijke achteruitgang en psychische veranderingen. Zowel mannen als vrouwen de ziekte kunnen krijgen en het aan de volgende generatie door kunnen geven.

Inschrijven
Help ontwikkelingen en de voortgang in het onderzoek naar een medicijn en/of therapie die de ziekte tegen kunnen gaan en schrijf je in voor run of wandeling over de kerkenpaden op vrijdag 30 augustus. De starttijd van de 10 km hardlopen is 18.45 uur, 5 km hardlopen 19.00 uur. Beide wandelafstanden wandelen starten tegelijk om 19.05 uur. Deelname aan het hardlopen kost 10 euro (tot 16 jaar 5 euro) en 5 euro voor de wandeltocht, alle leeftijden. Na afloop ontvangen alle deelnemers een tasje met hierin eten en drinken, gesponsord door Lidl Lichtenvoorde. Inschrijven kan op: huntingtonoostachterhoek.nl

Meer berichten