Monique Verberk fietst met Ad voor Suriname.
Monique Verberk fietst met Ad voor Suriname. (Foto: An Verberk)

Spullen verkoop voor sponsorfietstocht Stichting Grietjebie

Op vrijdag 23 augustus wordt er een gezellige Yardsale gehouden bij de Bollemanschoppe aan de Johan Vermeerstraat. Eén van de deelnemers hoopt zoveel mogelijk spullen te verkopen om met de opbrengst een bijzondere sponsortocht te kunnen ondersteunen. De sponsortocht van Monique Verberk die met haar duofiets en begeleider ‘steentjes’ bij elkaar fietst voor een aangepaste woning voor meervoudig gehandicapte jong volwassenen in Suriname.

Lichtenvoorde - Een beperking hebben; lichamelijk, verstandelijk of beide, maakt het leven moeilijker. In Nederland hebben we het relatieve geluk van een zorgstelsel waarbinnen ruimte is voor het bieden van op de behoefte aangepaste zorg en begeleiding.

Hoe anders is dat in Suriname. Geen overheid die zorg draagt voor de financiering van de nodige zorg. En heb je dan geen ouders of familie die voor je willen zorgen, dan word je aan je lot overgelaten.

Woonhuis
In Suriname hebben 8 jong volwassen meervoudig gehandicapten onderdak gevonden in een oud en niet aangepast woonhuis in Tamanredjo, een dependance van de Mr. Huberstichting in Paramaribo. De situatie is voor Nederlandse begrippen totaal onaanvaardbaar; hoge drempels, stapelbedden, brandgevaarlijk. De bewoners, waarvan twee rolstoelafhankelijk, worden op de grond met koud water afgedoucht, warm water voorziening is er niet. Voor voeding en kleding is men grotendeels afhankelijk van donaties. We hebben het niet over incontinentiemateriaal: alleen als het er voldoende is, kan dit worden gebruikt. Wie kan, zit dus uren op een postoel.

Freedom Tour 
Monique Verberk, trekt zich het lot van deze mensen aan. Zij fietst als deelnemer aan de Nijmeegse Freedom Tour op 7 en 8 september twee maal veertig kilometer voor deze bewoners omdat ze ook hen, net als zij zelf heeft, een goede woonsituatie gunt. Zij fietst voor Stichting Grietjebie, een fonds dat kleinschalige projecten ondersteunt voor mensen met een verstandelijke beperking in Suriname en met de opbrengst wil men de Mr. Huberstichting helpen om de nieuwbouwplannen te kunnen realiseren.

Wil je wel steunen maar kun je niet naar de Yardsale komen? Geen nood: Doneer op rekeningnr: NL07RABO 0132596504 , t.n.v. Grietjebiefonds Suriname, o.v.v. Tamanredjo.

Meer berichten