Veurmekids!?
Veurmekids!? (Foto: PR)

Dahleo op bezoek bij... VeurMeKids?!

Het is een druilerige dag tijdens de zomervakantie wanneer ik een afspraak heb met de jeugd van Veur MeKids?! Wanneer ik de tent in loop klinkt er zachtjes een radio, staart het geraamte van de grote wagen me aan en er zijn een handje vol mensen binnen. Als ik rechts van me kijk, zijn er drie kinderen druk met hun wagen. Er wordt gewerkt met papier en karton en terwijl ik dat aanschouw geef ik Kitty Buil een hand. "Tijdens de vakantieperiode is het vaak erg rustig. Dit maakt het bouwen erg lastig, al doen we met de kinderen die er wél zijn wat we kunnen".

Lichtenvoorde - Ik word voorgesteld aan de kinderen en vraag daarbij goed hoe ze heten zodat ze met de juiste naam in de krant komen. Eva stelt zichzelf voor, maar Niel lijkt wat verlegen. "Dat is Niel, als in Niels zonder S. En ik ben Fem, Femke alleen dan zonder ke". Ze vertellen me dat de wagen 'Op de vlucht' heet, een heks op de vlucht voor de brandstapel. Het ontwerp van de jeugdwagen wordt vaak afgeleid van het thema van de grote wagen. De grote wagen, 'Heksenjacht', verbeeldt heksen op de brandstapel. De heks van de jeugdwagen is ontkomen en op de vlucht voor de brandstapel van de grote wagen, de CorsoKids komen tenslotte eerder dan de grote wagen. Geniaal en doordacht.

Wanneer ik de kids vraag wat ze zo leuk vinden aan het bouwen, roept Eva dat ze het lopen met het bordje tijdens de optocht het leukst vind. Met een foto word me uitgelegd dat dit bordje het naambordje van de groep is. Niel vind het bloemen plakken het leukst en Fem is zo geconcentreerd aan het werk, maar roept dat ze alles leuk vindt. Eva lijkt er vandaag niet zo veel zin in te hebben, ze kletst wat mee en smeert lijm op haar broek en stroken krantenpapier, ze kan niet wachten tot het zondag 8 september is en ze de optocht mag lopen. Intussen wordt Fem geholpen door Kaily en heeft ook Chris zich bij het gezelschap gevoegd, hij is druk met het plakken van karton. Ze helpen elkaar zo goed, een heerlijk tafereel om te aanschouwen.

Kitty hoopt dat zowel de kinderen als de volwassenen snel weer terug zijn van vakantie en kunnen helpen met de wagenbouw. Ze heeft er vertrouwen in dat alles op tijd af komt. Op de zaterdag van het plakweekend zijn er zo'n 30 tot 35 kinderen die helpen. "Waar ze vandaan komen is mij een raadsel, maar ze zijn er en dat is fijn". Wanneer ik na een foto-moment de tent verlaat komen Eva en Kaily me al zingend met handjeklap tegemoet. Eva is overtuigd van de wagen dit jaar: "We gaan winnen hoor!"

Meer berichten