Bijen hebben te lijden van de enorme schommelingen in de buitentemperatuur, aldus hobbyimkerJos Schut.
Bijen hebben te lijden van de enorme schommelingen in de buitentemperatuur, aldus hobbyimkerJos Schut. (Foto: Eveline Zuurbier)

Droogte en korte bloei is bijen te veel

Februari was warm en het voorjaar te koud. De maand juni was warm en vochtig, juli was droog en werd het hitterecord verbroken. De constante van een normale seizoensontwikkeling is zoek en dat is voor de bij te veel van het goede. Als de imker niet oppast verhongeren ze in het seizoen of gaan bijen zwermen op tijden wanneer je dat niet verwacht.

(door Eveline Zuurbier)

OOST GELRE - Bij Lichtenvoordenaar Jos Schut bloeien de rode zonnehoed, de kleine zonnebloem, phlox en laat hij een wijnrank zien die vol druiven hangt. Met trots zegt hij: "hoge kwaliteit van bloei en die van fruit zijn het werk van bijen". Maar dat de bloemen in volle teugen bloeien is niet het geval. De borders zijn wel eens een grote bloemenzee geweest, zegt Jos Schut. Nu zijn sommige planten nauwelijks opgekomen, ondanks het beregenen. Het bloemenmengsel in de strook van de gemeente is voor de tweede keer niets geworden. Jos Schut is hobby-imker en secretaris van Imkers Nederland. Hij heeft kasten op de gemeentestrook staan en een paar met jonge volken in zijn eigen tuin. Voorts heeft hij bevolkte kasten bij akkerbouwers staan bij het koolzaad waar hij de droogte merkt aan de hoeveelheid honing in de raten. Het duurt langer voor ze vol zijn, tenzij de imker de kast op tijd verzet, vertelt hij.

Hitterecord
"In de omgeving staan oude lindes met dikke stammen waarin veel capillaire werking zit. De bomen zijn door hun diepe wortels in staat meer vocht naar boven te trekken. Deze bomen bloeien veel beter dan de jongere bomen. Dan komt er beduidend minder in de kasten en als de imker niet oppast, kunnen volken verhongeren. Na de voorjaarsbloei moeten we meestal wachten op de zomerdracht (+zomerbloei). Mei was te koud en dan krijg je in juni ineens hoge temperaturen. Vervolgens blijft het droog met in juli een hitterecord. Planten bloeien heel kort of verdrogen. Er is geen nectar, terwijl de bijen wel energie en dus hun voedselvoorraad - honing - gaan verbruiken." Schut heeft zijn bijen de voorraad voorjaarshoning laten opeten. Andere imkers hebben hun volken met suikerwater of -deeg bijgevoerd.

Los van wintertros
Februari was warm; de bijen kwamen los van de wintertros en gingen vliegen. Vervolgens begon de koningin al vroeg met een broednest. Jonge bijen vervangen de winterbijen die stierven. In mei was het koud en bleven kleine volkjes over die moeilijk konden overleven. Dit jaar moest Jos Schut op één dag zes keer een volk 'scheppen' dat was gaan zwermen en zich ophield in een tuin. Hij wijt dit aan de snelle temperatuur stijging. Als op één dag de temperatuur meer dan 10 graden stijgt, vliegen ze massaal uit.

Meer berichten