De natuurlijke 'fittoestellen' nodigen mensen uit om bewuster te gaan bewegen en eten, aldus leefstijlcoach Johan Kuipers.
De natuurlijke 'fittoestellen' nodigen mensen uit om bewuster te gaan bewegen en eten, aldus leefstijlcoach Johan Kuipers. (Foto: Eveline Zuurbier)

Beweegtoestellen in Wentholtpark: 'Méér bewegen kan zó eenvoudig zijn'

Na twee jaar heeft Johan Kuipers het voor elkaar: houten beweegtoestellen in het Wentholtpark bij hem om de deur. "Mensen mogen best meer uitgenodigd worden om te gaan bewegen en bewuster te gaan leven. De frisse buitenlucht ligt voor het grijpen. Echt bewegen doe je buiten."

(door Eveline Zuurbier)

LICHTENVOORDE - Sinds enkele weken staan ter hoogte van Marianum vijf houten toestellen in het Wentholtpark. Het is het resultaat van een burgerinitiatief van Johan Kuipers. "Al heeft het twee jaar geduurd, ik ben blij dat ze gekomen zijn. Het is gemeenschapsgeld dat uitgegeven is en dat de gemeenschap er gebruik van gaat maken. Ik hoop dat de balken slijten, dan maken ze er ook gebruik van."

Gemeente Oost Gelre plaatste de toestellen. De twee jaar is lang, maar meerdere partijen als de directe buurt en Marianum moeten geïnformeerd worden en de toestellen hebben jaarlijks een keuring nodig, weet Kuipers nu uit ervaring. Het liefst had hij ook een overkapping in dezelfde natuurlijke stijl gewild waar je bij regen oefeningen kan doen, maar dat is teveel gevraagd, vertelt hij.

Eenvoudig en goedkoop
Kuipers was in het verleden re-integratiecoach en heeft tegenwoordig het Lifestyle en Advies bureau Oost Gelre, waar hij mensen begeleidt naar een gezonder leven.
Bewegen hoort daarbij en "dat wil ik zo eenvoudig en goedkoop mogelijk houden. Waarom in een ruimte die verwarmd moet worden? Het kan gewoon lekker fris in de openlucht. Mensen moeten meer naar buiten. Als mensen gezonder zijn, komen ze minder bij de huisarts. Gezondheid heb je zelf in de hand."

Knop om
Kuipers spreekt uit eigen ervaring. Hij zat zelf aan de cholesterolverlagers. Het ene middel hielp het andere, maar niet hemzelf, aldus Kuipers. Nu heeft hij die niet meer nodig. Op een moment ging de knop om. Hij is gaan bewegen in de buitenlucht en veranderde bewust zijn voedingspatroon. Hij viel zonder minder te eten dertig kilo af en voelt zich een stuk fitter en jonger. "Mijn levensmotto is: 'eet uw voedsel als medicijn, niet uw medicijnen als voedsel', vertelt hij.

Investeren in gezondheid is bewust leven. 'Wat je erin stopt, reageert het lichaam op'. Daarom is goede coaching belangrijk. Johan Kuipers werkt met de voedings- en gezondheidsproducten van Herbalife en heeft daarnaast de Fitclub opgericht. Op de maandagavond en de donderdagochtend staan in het teken van bewegen en neemt Johan je mee de omgeving in: 'meer bewegen kan heel eenvoudig zijn en is gemakkelijk te integreren in je dagelijks leven'. Meer weten? Bel 0544-376 961.

Meer berichten