De toegestroomde mensen uit Zwolle en omgeving op 't Strootman worden geteld.
De toegestroomde mensen uit Zwolle en omgeving op 't Strootman worden geteld. (Foto: Eveline Zuurbier)

Mooi Zwolle brengt 1081 mensen bijeen

Voor de uitzending van Zomer in Gelderland bracht het 689 inwoners tellend buurtschap Zwolle 1086 mensen op de been. Hoe dat kan? De bonte parade, een onderdeel van het tv-programma, liet een enthousiast verenigingsleven zien tot blije verwondering van burgemeester Bronsvoort die een kijkje kwam nemen op het dorpsterrein van het Strootman.

(door Eveline Zuurbier)

ZWOLLE – 'Met mekare, veur mekare', zo klinkt het vrijdag overal. Dat wil zeggen: het is een kleine moeite om iets voor een ander te doen. Dit verwantschap typeert de Zwollenaar. De kern van het buurtschap telt zo'n dertig woonhuizen en een school. In het normale dagelijkse leven en het verenigingsleven reikt Zwolle echter veel verder.

Met Holterhoek deelt Zwolle de seniorengym, de schietvereniging is van partij bij de kermis in Zwolle en in Haak en Hoek, de jeugd gymt in Meddo en/of voetbalt in Groenlo. Zwolle is een vaste deelnemer van het Grolse carnaval met 'Van Uem', Grolzicht als hof van de prins van CV de Naomelkers. Dat wijst naar het feit dat Zwolle méér mensen (1081) op de been kreeg voor het live-programma van Omroep Gelderland dan het aantal inwoners (689). De opnamedag was een dag voordat de kermis in Zwolle begon. Zwolle is klaar voor de kermis en klaar voor de opdracht die komt.
Directeur van de basisschool Ben Bomers heeft de schooldeuren opengedaan. Daar zal die dag het een en ander gecoördineerd en geknutseld worden voor de opdracht. Het Zwolse team moest Zwolle bewegen zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel en om de titel 'mooiste plaats van Gelderland' binnen te slepen.

Trein
In 2022 bestaat de basisschool (Ludgerusschool) in het buurtschap 100 jaar en voor een grote reünie kan Zwolle wel een bijdrage gebruiken. Om zo hoog mogelijk te eindigen kregen ze in de ochtend een opdracht uit te voeren. Die luidde: maak de trein die een eeuw geleden de opgegraven leem naar de steenfabriek in Groenlo bracht met op de achtergrond de steenfabriek. De trein hadden de Zwollenaren op een drietal skelters voor elkaar gefikst.
Een belangrijke figurant bij het decor van de steenfabriek was de 95-jarige Bernard Overkamp. Hij had diep in de leemputten de leem opgegraven waarover hij voor televisie vertelde.

Ter inspiratie van de opdracht diende het gebied van De Leemputten, waar Angelique Kruger vooraf op de beelden met collega-presentator Alberto Radstake op de waterfiets te zien waren.
Krüger vroeg zich aan het begin af. "Zwolle staat niet op de routeplanner. Je komt uit in Grolle. Maar wat is het hier bloedmooi! Na de uitzending weet ik het zeker: fietsroutes moeten hier worden uitgebreid, want iedereen wil naar het mooie toeristische Zwolle."

De dag van Zwolle leverde een cheque op van 900 euro. Met nog een volle week met de live-shows te gaan vanuit een Gelders dorp of buurtschap, neemt Zwolle een tweede plaats in kort achter de nummer één, Beneden-Leeuwen.

Meer berichten