De combinerace van de vrije klasse racen harder over het weiland dan de bengers, de crossauto's. Foto: Eveline Zuurbier.
De combinerace van de vrije klasse racen harder over het weiland dan de bengers, de crossauto's. Foto: Eveline Zuurbier. (Foto: Eveline Zuurbier)

'Van alles uit de schuren getrokken'

Het Spektakelweekend in Mariënvelde is een initiatief van de motorclub uit die plaats. De naam doet alle eer aan de beesten van racende combines die prijzen willen oogsten en stuiterend alebussen die elkaar uitschakelen met jawel, flinke stralen schoon water.

(door Eveline Zuurbier)

MARIËNVELDE - De autocrossers kunnen er ook wat van. Als bangers mogen ze in de race de ander van de baan rijden of botsen Deze zwiepers geven met de vele ooh's en aah's een groot vermaak. Toch was het eens, zo'n 25 jaar geleden dat het bezoekersaantal steeds meer terugliep. Toen bestond het evenement alleen uit autocross op een weiland. "We zagen een advertentie in de Boerderij staan voor een combinerace in Isidorushoeve. We zijn daar gaan kijken en dat jaar erop voerden we de eerste combinerace in. In die tijd waren er in Mariënvelde zelf acht combines in gebruik." Voorzitter van MCM Arno Tankink vertelt heroïsch over het geleverde spektakel dat zich elk jaar afspeelt op het weiland in de hoek van de Zompweg en de Zandweg. "Tegenwoordig vind je ze nog bij het loonbedrijf." Sommige deelnemers hebben combines in Luxemburg en Frankrijk opgehaald en met sleutelen racewaardig gemaakt. Er is een veiligheidsframe nodig om de bestuurder te beschermen wanneer de machine crasht.

"De 'alebussen drekrace' hebben we weer opgepakt en nu verschijnen er 12 van die gierkarren aan de start. Wel gevuld met schoon water! Dat hebben we als extra regel in de spelregels toegevoegd", lacht Tankink. "In het verleden roken we ook wel een vermenging met wat anders. Bijkomstig aan de alebussenrace is dat je tegenstanders van de baan spuit."

Het spektakelweekend trekt jaarlijks meer dan duizend bezoekers. Het is een groter evenement dan de kermis in Mariënvelde geworden. Voor de opbouw van het terrein heeft MCM bijna vier dagen nodig. "Het zijn allemaal vrijwilligers die het doen. Dat is typisch Achterhoeks. Iedereen heeft wel materieel in de schuur staan of het gereedschap ervoor liggen. Mensen zijn handig, mensen helpen hier elkaar", licht Dennis van Loon de manier van organiseren toe.

Voor kinderen is een speelparadijs ingericht. "Het hele gezin kan hier in Mariënvelde genieten." De organisatie heeft bezoekers gevraagd parasols mee te nemen. 'Het is 31 graden op het circuit', meldt de presentator door de speakers. "Nieuw is dat de leden van de Motor Club Mariënvelde hier ook een wedstrijdje rijden. Zij hebben het circuit aangelegd en waarom zou je er dan zelf ook geen gebruik van maken?"

Meer berichten