Afscheid met een Hollands overlevingspakket.
Afscheid met een Hollands overlevingspakket. (Foto: Ton Bouchier)

Taalcafé neemt afscheid van haar grondleggers

Het Taalcafé in Lichtenvoorde nam woensdagmiddag 28 augustus afscheid van haar initiatief nemers, Alice en Kees van de Beek die een nieuwe uitdaging aangaan in Indonesië. Samen met hen namen nog een drietal vrijwilligers afscheid. Tijd voor een terugblik én oproep. Het Taalcafé biedt boeiende ontmoetingen en nieuwe ervaringen, voor ieder die nieuwsgierig is naar andere culturen en hart heeft voor onze eigen mooie, moeilijke Nederlandse taal.

Winterswijk - Sinds oktober 2016 staan op Dijkstraat 13 , behalve tijdens de zomervakantie, elke vrijdag morgen de deuren wijd open. Vanaf een uur of negen druppelen de eerste vrijwilligers binnen, gevolgd door deelnemers aan de Taalcafé bijeenkomst uit verschillende landen en continenten.

Het idee voor het Taalcafé kwam van Alice en Kees van de Beek, beide betrokken bij Licht, onderdeel van Gereformeerd Vrijgemaakte kerk. Door hun werk kwamen ze in aanraking met de problemen en vereenzaming van o.a. vluchtelingen die in Lichtenvoorde waren komen wonen. In de ruimte van Licht, de ontmoetingsplaats en boekenwinkel van deze kerk, was al een ‘Vrouweninloop’ ochtend gestart op de dinsdagmorgen waarin het tot ontmoeting en gesprek kon komen. Maar een gesprek hapert al snel als je je niet zo gemakkelijk uitdrukt in een voor jou vreemde taal.

Door de vluchtelingen crisis die zich in 2015 ontrolde, werd dit probleem nog actueler en nijpender. Zo ontstond het idee voor het Taalcafé in Lichtenvoorde. Alice zocht enkele mensen bij elkaar die mee wilden denken en in oktober van datzelfde jaar kwam het tot de opening van het Taalcafé met als belangrijkste doelstelling : het mogelijk maken van ontmoeting tussen ‘oude en nieuwe’ Nederlanders en het ondersteunen van status houdende vluchtelingen in het zich eigen maken van onze taal.

De eerste maanden zochten enthousiaste vrijwilligers zelf naar geschikt materiaal en werd er volop geïmproviseerd. Dit was een creatief maar ook tijdrovend gebeuren. Er werd contact gezocht met Stichting Taal voor het Leven die tot op de dag van vandaag voor nieuwe vrijwilligers een vier dagdelen durende cursus verzorgt en het Taalcafé voorziet van geschikt lesmateriaal. Sindsdien is er veel gebeurt. Er is een uitstekende samenwerking met Lisa Steneker van de gemeente Oost Gelre en het Taalhuis Achterhoek dat ook gevestigd is in de Lichtenvoordse bibliotheek.

Vanaf vrijdagmorgen 6 september gaan na een korte zomervakantie de deuren weer open van het Taalcafé in Lichtenvoorde. Nieuwsgierig geworden? Zowel voor nieuwe deelnemers als vrijwilligers hebben we weer plek.

Bezoek de Facebook pagina: https://www.facebook.com/taalcafeoostgelre/

Meer informatie, Ton Bouchier: 06-40754597 of via email info@taalcafeoostgelre.nl

Meer berichten