De organisatie heeft voor deze jubileumeditie extra tribunes langs de route geplaatst. (Foto: Janette van Egten)
De organisatie heeft voor deze jubileumeditie extra tribunes langs de route geplaatst. (Foto: Janette van Egten) (Foto: Janette van Egten)

Toerist weet bloemencorso te vinden

Eveline Zuurbier

'Evenementen of exposities met bloemen, klompen en molens zijn en blijven de grootste toeristische attracties van Nederland. Of je dat nu leuk vindt of niet', zegt Kees Spint van de Rally Club Nederland. De caravan-camperclub van kampeerders komt met 218 leden het Lichtenvoordse bloemencorso bewonderen. Ze strijken met een internationaal gezelschap neer bij Beusink in Lievelde om daar met een heel corso-arrangement hun 30-jarige jubileum te vieren. De rallyclub is niet de enige die het op één na grootste bloemencorso ter wereld weet te vinden. Een bus uit Luxemburg brengt jaarlijks bloemenkunstliefhebbers naar de Achterhoek en loopt half Bocholt uit voor 'Kunst und Dahliablumen'.

L'VOORDE - Mirjam Tolkamp-Horn van het VVV-kantoor in Lichtenvoorde heeft deze dag een bel-oor opgelopen. Op het moment dat er nog twee weken te gaan zijn voor het corso, is ze druk met telefoontjes beantwoorden. 'Waar is het corso te zien en hoe laat? Waar kan ik het beste parkeren en heb ik toegang tot de tribunes?' Vooral van de Duitse kant bellen en mailen mensen die op een redelijke afstand van de grens wonen in het gebied tussen Enschede en Emmerich. "Het zijn hoofdzakelijk particulieren die contact opnemen met het VVV. Grotere, georganiseerde groepen regelen hun verblijf met de corso-organisatie."
Annet Gierkink van de corso-organisatie beaamt de grote belangstelling voor het evenement. "De gevoerde reclamecampagnes betalen zich uit. De laatste jaren merken we een grote toeloop. De kaarten voor de tribunes waren drie weken voor het corso al uitverkocht. We bekijken of we meer tribunes kunnen plaatsen."

De organisatie verwacht zondag tienduizenden bezoekers. Tribunes zijn uitgebreid en behalve ter hoogte van café Hogenkamp klinkt ook langs de Richterslaan het commentaar over de langstrekkende optocht Duits. Het is nog nooit gebeurd dat tribuneplaatsen zijn uitverkocht.

Buurten bij bouwers

En het is niet alleen de zondag waarop de wagenbouwgroepen pronken met hun corsowagens. Ook in de dagen vóór het corso, ontvangen zij bezoekers aan wie ze graag de kunst met dahliabloemen uitleggen. Er bestaat een speciaal corso-arrangement 'Buurten bij de Bouwers' waaraan aanstaande zaterdag de rallyclub deelneemt. Onder leiding van gidsen gaan ze bij de corsogroepen langs.
Kees Splint zegt niet te weten wat hij en de club in werkelijkheid van het corso en de sfeer er omheen verwachten moet. "Ik weet dat je dit corso niet moet vergelijken met dat uit de bollenstreek. In Valkenswaard hebben we het corso wel gezien, maar dit is een wereldcorso dat onze buitenlandse gasten van hun levensdagen nog nooit gezien hebben. En ook ik laat me verrassen. Op You Tube heb ik gigantische wagens met bloemen gezien. Hoe ze in werkelijkheid eruit zien, is een ander verhaal."
De Rally Club Nederland viert met een internationaal treffen in Lievelde het 30-jarige bestaan. Ze heeft als doel buitenlandse contacten te onderhouden met andere caravan-campers clubs. Voor nu staat er 'een rally' voor ontmoeting gepland bij Beusink Recreatie in Lievelde. Volgens Splint speciaal gekozen als uitstekende uitvalsbasis voor het corso. "We zitten overal dichtbij. Beusink zit om de hoek."
Splint is vol lof over de corso-organisatie die de club op allerlei wijzen tegemoet komt. "We realiseren ons niet dat mensen dit allemaal onbetaald doen. Petje af voor de mensen van de pr. Ze zijn zeer professioneel bezig waardoor je je niet realiseert dat zij dit werk vrijwillig doen. We haken met ons eigen evenement aan op dat van het corso. Ze hebben gidsen die in meerdere talen onze buitenlandse leden rondleiden. Wat me opviel is dat er wel Duitstalige brochures zijn, maar geen Engelse vertaling. Ik begrijp het wel, Duitsland is dichtbij, maar dit wereldcorso is een Engelse versie waardig."

De speciale fietstocht langs de dahliavelden en corsogroepen is populair bij de mensen die in de buurt hun vakantie vieren.

Eveline Zuurbier
Meer berichten