Tjitske van Amersfoort en Gino Takke lichten het programma voor Bredevoort Schittert 2019 toe.
Tjitske van Amersfoort en Gino Takke lichten het programma voor Bredevoort Schittert 2019 toe. (Foto: Leo van der Linde)

Bredevoort Schittert als 'muziek in ogen en oren'

Bredevoort - Bredevoort Schittert wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd. In 2010 gooide men in Bredevoort het roer om en veranderde men het concept van Bredevoort Gondelvaart uiterst succesvol in Bredevoort Schittert. Op dinsdagavond lichten Tjitske van Amersfoort, voorzitster van de programmaraad en Gino Takke, voorzitter van Bredevoort Schittert, de plannen toe.

Al vanouds staat het licht in het middelpunt. Dit jaar is er een nieuw aspect; grote lichtbundels die het publiek vanuit de wijde omgeving naar het stralende stadje Bredevoort leiden. Thema is dit jaar: Bredevoort Schittert.... daar zit muziek in. Er is voor dit onderwerp gekozen, omdat het stadje zich steeds meer manifesteert als muzikaal stadje, denk maar aan de Zomerconcerten op 't Zand, de St. Jorisconcerten en de vele muzikale activiteiten in de Koppelkerk en het onlangs gehouden Woodstockfestival. Men kan onderhand spreken van 'Bredevoort Muziekstad'.

Lasershow
De omgeving van de Kruittoren is dit jaar het hoogtepunt van vernieuwing en wel met een indrukwekkende lasershow over de Grote Gracht. Deze lasershow versterkt het lichttafereel 'Qdance' van de Prinsenbouwers. Een spektakel van licht en techniek. Vanzelfsprekend ontbreekt het vuurwerk tijdens Bredevoort Schittert niet, Elke avond wordt dit afgestoken aan de overkant van de Grote Gracht bij de Kruittoren. Naast licht is er dit jaar veel muziek tijdens het evenement, o.a. muzikale optredens in de Georgiuskerk, en de St. Joriskerk. Bijzonder is dat de Vismarkt en het Walletje dit jaar omgetoverd worden in de Amsterdamse Jordaan. Hier treden de Schitterende Vrouwen op met een prachtig schouwspel. Ook volkszanger André Hazes komt langs in de Amsterdamse Jordaan.

Emmertrommelen
Op 't Zand gaat men 'emmertrommelen', Hier wordt een workshop gehouden, waarin iedere bezoeker en met name kinderen, zijn of haar muzikale talent kan laten horen. Intussen is men in Bredevoort al maandenlang aan het werk om er weer een schitterend gebeuren van te maken. Naast muziek en de lichttaferelen is er dit jaar vanzelfsprekend ruimte voor exposities onder andere in het Koppelhuis, het Ambthuis en in de molen: 'Prins van Oranje'. Bredevoort Schittert wordt dit jaar gehouden op 27, 28 en 29 september. Voor meer informatie kijk op www.bredevoortschittert.nl

Tekst en foto's: Leo van der Linde

Meer berichten