Veteranen eren hun omgekomen strijdmakkers.
Veteranen eren hun omgekomen strijdmakkers. (Foto: Eveline Zuurbier)

Vetranendag: terugkijken naar verleden is niet verkeerd

Enkele oud-gedienden van de oorlog in voormalig Nederlands-Indië snikken als de liedklanken van Terang Bulan horen na de herkenning in de gehouden toespraak van Cees Aarts. Hij is de voorzitter van de Vereniging Nederlands Nieuw-Guinea Militairen en sprak over het algehele onbegrip als het gaat over de verkeerd verlopen dekolonisatie van Indonesië. Zijn woord en het lied, vormden samen een emotioneel moment op Veteranendag. Even hoeven deze veteranen niets uit te leggen over de pijn.

(door Eveline Zuurbier)

OOST GELRE - Het lied van zangeres en theatervrouw Wieteke van Dort heeft zanggroep Colorful uit Groenlo speciaal voor de Veteranendag in Oost Gelre ingestudeerd. Het optreden roept een vergelijk op met Vera Lynn bij Beneman in Vragender. De 'sweetheart of the forces' gaf met haar liedjes hoop en moed de Tweede Wereldoorlog te doorstaan en nu bracht Colorful met het ingestudeerde Terang Bulan herinneringen terug over de gebeurtenissen van deze oorlog in de oost.

Het lied accentueerde de woorden van Cees Aarts die wees op het belang van erkenning voor veteranen. Hij diende destijds zelf ook in wat nu Papoea Nieuw-Guinea heet. De inzet van 200.000 militairen in Nederlands Indië en Nieuw Guinea met de bedoeling de dekolonisatie van Indonesië, wordt door het mislukte proces regelmatig in twijfel getrokken. "Het oordelen houdt niet op", wanneer de media berichten over gehouden onderzoeken en rechtszaken die gaan over wandaden die gepleegd zouden zijn. Dat treft veteranen diep in het hart. 

Kwalijke zaak
Aarts noemde het een kwalijke zaak dat over de hoofden van de goedwillende nog levende Indië-veteranen deze affaires worden uitgespeeld: "een oorlog is complex en kent altijd twee kanten." Toen gebeurde de inzet van militairen onder de vlag van Nederland en niet onder die van de VN zoals dat nu gebeurt bij vredesmissies, "al lijken sommige opdrachten uitzichtloos of doelloos." In die zin herhaalt de geschiedenis zich en is terugkijken niet verkeerd, verhaalde hij.

Schendingen van mensenrechten door Indonesië in Papoea-Nieuw-Guinea zijn aan de orde van de dag. Aarts deelde mede dat de Nederlandse regering heeft ingestemd met een breed onderzoek over de oorlog in Indonesië met wetenschappers uit betrokken landen ten tijden van die oorlog. "De kosten zijn 4,1 miljoen euro en de looptijd van het onderzoek is vier jaar.''

Kranslegging
Voorafgaand aan de samenkomst had Aarts in Lichtenvoorde, bij het oorlogsmonument samen met burgemeester een krans gelegd. In navolging deden dat twee Oud-Indië strijders en Gerard Boink van het Veteranencomité Oost Gelre samen met krijgsmachtpredikant Ko Sent. Laatstgenoemde vroeg daar om erkenning die bestaat uit waardering en oog houden voor de geleverde prestatie. Deze komen samen op Veteranendag.

Meer berichten