De energiebeurs werd gehouden in de Mattelier. Ook op dit gebouw liggen zonnepanelen die voorzien in de energiebehoefte. Foto: Eveline Zuurbier
De energiebeurs werd gehouden in de Mattelier. Ook op dit gebouw liggen zonnepanelen die voorzien in de energiebehoefte. Foto: Eveline Zuurbier

Omgaan met energie is een sport

Hoe we omgaan met energie, thuis en voor je auto, daagt uit. Zeker als je op de energiebeurs hoort dat we tachtig procent van wat we thuis aan energie binnen krijgen gewoon weggooien, geeft dat een prikkel. Energiegebruik is een kwestie van isoleren, besparen en slim omgaan met het aanbod en die elementen slim weet te verbinden. Wat stimuleert is dat de woning energie gaat leveren in plaats van verbruiken.

(door Eveline Zuurbier)

OOST GELRE - Het is zaterdag onder meer Ronald Serné die bezoekers van de energiebeurs bij de Mattelier met zijn lezing attendeert op dit samenspel. Het is voortdurend spelen met de energie die de zon of de wind geeft en de natuurwetten als spelen met de drukverschillen tussen een luchtdicht geïsoleerd huis en de buitenlucht.

Serné maakt er een sport van. Hij experimenteert met zijn eigen woning. Het behoort een nul-energiehuis te zijn, maar levert hem ondertussen allerhande energie op en dus geld.

Het gaat zelfs zo ver dat hij het elektriciteitsnetwerk stabiel houdt, dat wanneer de maatschappij bij zonnige periodes een teveel heeft, zij dat overschot kwijt kan bij Serné. Voor zijn auto! legt hij uit. De wetenschap dat de prijs van elektriciteit per kwartier verandert, kost hem die energie heel weinig voor zijn auto.
Serné was niet de enige die een uiteenzetting gaf van zijn bevindingen. Op de beurs waren er meerdere sprekers die hun ervaringen deelden over een efficiëntere energieverbruik. Daarnaast waren op de beurs standhouders die de bezoekers informeerden.

Vrolijker
"Mensen worden een stukje vrolijker van wanneer ze zien dat investeringen in duurzaamheid ze geld oplevert", is wat de standhouders deze zaterdag het meest opvalt. Uit de vragen die ze kregen, blijkt dat het monitoren van de energievraag langzamerhand een natuurlijke plek in het leven van mensen heeft gekregen.

Volgens de organisatie van de beurs Groenkracht is 'een betere bewustwording van energiegebruik', precies het doel van de bijeenkomst. "Het enthousiasme van mensen groeit wanneer ze met energie bezig zijn", vertelt Joske Elsinghorst. Roy Janssen (45) is zo'n bezoeker. Hij werkt bij Atag en heeft zijn huis verduurzaamd met een hybride pomp. "Ik vind het leuk om bezig te zijn met mijn vakgebied. Ik kan anderen laten zien waarvan ze kunnen profiteren. Een woning duurzamer maken komt neer op maatwerk en de leefsituatie van het gezin inschatten."
Wethouder Porskamp opende de energiebeurs. Hij blies op een vuvuzela en ondervond zelf hoe efficiënt je de windenergie moet verdelen. Bij de tweede poging blies hij geluid.

Meer berichten