Moderne kunst en verhalen over Elia

Marc Chagall, Elia, 1981, Fenster zu Sankt Stephan, Mainz
Marc Chagall, Elia, 1981, Fenster zu Sankt Stephan, Mainz (Foto: PR)

Groenlo - De verhalen over de profeet Elia fascineren door hun onwaarschijnlijkheid: een raaf voedt Elia in een droge beek, meelpot en oliekruik van de weduwe raken niet leeg, een dood kind wordt tot leven gewekt, koning en koningin staan lijnrecht tegenover de profeet, de profeet triomfeert over de tegenstanders en zit vervolgens vol vertwijfeling in de woestijn, Elia ontmoet zelfs de Eeuwige... In de sprookjesachtige verhalen schuilen diepere lagen, op persoonlijk, gelovig en maatschappelijk vlak. Vooral religieuze en sociale kritiek vallen op. Het oude lied van macht en tegenkracht klinkt herkenbaar in onze oren. De verhalen van Elia vragen om uitdieping en meditatie, ze leveren tegelijkertijd uitdagende gespreksstof.

Vooraf aan de tekstlezing kijken we naar hedendaagse kunst, die eigen zeggingskracht heeft. De kunstwerken zijn associatief gekozen bij de Eliaverhalen. Vanuit het kijken naar en gesprek over het kunstwerk, is het spannend om te zien hoe de kunst zich verhoudt tot de tekst.
Als kijker, lezer, leerling ben je altijd ook zelf in het geding.

Je hoeft niet thuis te zijn in de Bijbelse verhalen of moderne kunst, belangrijk is een open geest, om je te verdiepen en te laten verrassen.

Praktische gegevens
De cursus vindt op de volgende donderdagavonden in het parochiesecretariaat van de St. Paulus- en St. Ludgerparochie (Nieuwstad 12, 7141 BD Groenlo) plaats: 31 oktober - 21 november - 12 december - 23 januari - 12 februari - 12 maart; telkens van 19.30 uur tot 22.00 uur. De kosten voor alle avonden bedragen samen € 30, op de eerste avond te voldoen. De begeleiding is in handen van Carla Roetgerink, pastoraal werker.

Aanmelden uiterlijk vrijdag 11 oktober bij de commissie Ontmoeting & Inspiratie: Peter Müller (0544 463045 of pjamueller@gmail.com).

Meer berichten