Ondanks de regen houdt het fanatisme stand voor het 'Open'. (Foto: Eveline Zuurbier)
Ondanks de regen houdt het fanatisme stand voor het 'Open'. (Foto: Eveline Zuurbier) (Foto: Eveline Zuurbier)

ONK Boerengolf: 'Regen of geen regen, de teams zijn bloedfanatiek'

In Lievelde bij Kaasboerderij Weenink vond afgelopen weekend het ONK Boerengolf plaats. Teams uit Nederland, Duitsland en België gingen de strijd aan. Zaterdag was betreffende het weer een mooie wedstrijddag. Op de zondag blijken de regen en de koude toch vat te krijgen op het kampioenschap.

(door Eveline Zuurbier)

LIEVELDE - "Sommige teams vinden de regen juist een grotere uitdaging. Anderen, de meer goed-weer-spelers, willen snel binnen zijn en daar heeft de tegenstander profijt van", zegt Eddy Goossens van de wedstrijdleiding. "Vandaag maken ze meer slagen dan gisteren. Het gras is nat waardoor de bal schuift en in een keer stil ligt. Nat gras remt af. De slag is zwaarder. Een voordeel is dat de koeien terug naar de stal zijn gegaan. Je hebt geen kans meer ze te raken en loop je de extra strafpunt ook niet op."

Hoewel het publiek het dit weekend liet afweten is de onderlinge sfeer uitstekend. "Regen of geen regen, de teams staan er. Ze zijn bloedfanatiek. Team Lievelde 1 slaat geen toernooi over. De Achterveldse Boerengolfers en de vrouwen van 'Zo Grün as Grös' zijn de teams van het eerste uur. Ze waren er al vanaf het allereerste ONK bij. "Zij blijven doorgaan, regen of geen regen."
"Boerengolf is een weidesport. Je moet er gewoon tegen kunnen", merkt een scheidsrechter op wanneer hij de twee laatste teams voor de finale laat ophalen voor de wedstrijd. "De locatie is erg mooi waardoor je het kampioenschap in goede banen kan leiden. Er staan vele vrijwilligers klaar en enkele golfers doen in de volgende ronde weer mee, maar dan als scheidsrechter", aldus Goossens.

De strijd
Zaterdag werd gestreden om het individuele kampioenschap. De boerengolfspelers waren in de competities reeds voorgeselecteerd. Van de dertig deelnemers werd Hemmy Spekschoor nipt eerste met één punt verschil (67 slagen). Om de tweede plaats moest geduelleerd worden. Wilfried Maarse eiste de tweede plaats op voor Rik Walfort die derde werd. Op de zaterdag begonnen ook de eerste 21 teams aan de kwalificatieronde en zondag de andere 32 teams voor de kwalificatie van de finale op die middag.
"De regen is van invloed op de einduitslag. Maar het kampioenschap wordt beslist op hole 4, de koetunnel onder de weg door, en hole 10, de punaise die een rare heuvel is op het erf. Daar zie je dat teams beduidend meer slagen hebben. Ook bij de topteams kunnen er knap veel moeite mee hebben." Het team van Kaasboerderij Weenink 1 zakte daardoor van een vierde plek op zaterdag naar een negende plaats in de eindstrijd. Lievelde 1 werd de absolute kampioen.

Bij de dames werd het ervaren team 'Zo grün as Grös' kampioen en bij de jeugd het team Boerengoed 2. In totaal deden 53 teams mee.
Volgend jaar is het Open Nederlands Kampioenschap Boerengolf in Hedel en daarnaast is er ook nog een Open Duits Kampioenschap waar Nederlandse teams het doorgaans heel goed doen.

Meer berichten