Foto: PR

Handballers Erix blijven goed presteren

  Sport

Na twee overwinningen op rij, reisden de handballers van Erix H1 zaterdagavond af naar Apeldoorn voor de wedstrijd tegen Achilles 1. Deze ploeg stond voor aanvang op plek 5 van de ranglijst, één plek hoger dan Erix en met één punt meer. Achilles is een team waar Erix het traditioneel moeilijk mee heeft en men wist dan ook nog niet te winnen in de Hoofdklasse van dit team uit Apeldoorn.

Lichtenvoorde - De uitwedstrijd vorig seizoen werd nog kansloos en met een grote uitslag verloren. Achilles speelt altijd met zeer veel positiewisselingen en probeert zodoende de vrije ruimte of de vrije man te zoeken. Door de offensieve dekking van Erix weet men dan vaak goed gebruik te maken van die ruimte en het Erix zeer lastig te maken.

Om dit keer niet weer in het mes te lopen, had Erix’ coach John Heinen dit keer voor een andere tactiek gekozen, de offensieve dekking werd ingeruild voor een strakke 6-0 verdediging waarbij het de bedoeling is dat de verdediging gegroepeerd aan de cirkel staat. Hierdoor worden de ruimtes kleiner en is het voor een tegenstander als Achilles lastiger om door de verdediging te breken of de cirkelloper te bereiken.

Toch was het in het begin lastig voor Erix om deze speelwijze goed uit te voeren. Veel spelers stapten toch regelmatig uit op de aanvallers en gaven zo de spelers van Achilles toch de ruimte en de kans om door de verdediging te breken en te scoren.

Ondanks dat Erix aanvallend de nodige vrije kansen mistte, bleef men nog redelijk in het spoor van Achilles. Toch wist Achilles langzaam uit te lopen naar een voorsprong van 11-7, zo’n tien minuten voor rust. Echter vanaf dat moment kreeg Erix de verdedigende tactiek steeds beter onder controle.

Aanvoerder Stijn van Zutphen nam verbaal de leiding op zich, coachte en corrigeerde zijn mannen en kreeg Erix steeds meer grip op de wedstrijd. Er werden nog nauwelijks kansen weggegeven en men bleef zelf wel scoren wat uiteindelijk resulteerde in een ruststand van 14-15 in het voordeel van Erix. Conclusie in de rust kon niet anders zijn dan dat Erix door moest gaan met de gevoerde verdedigende tactiek, dan zou winst en dus twee punten zeer reëel zijn!

Erix ging in de tweede helft dan ook door met het goede spel uit de eerste helft, verdedigend stond het als een huis. Hoewel Achilles nog even terugkwam tot 18-18 was het vanaf dat moment Erix die definitief de wedstrijd in handen nam. Achilles raakte gefrustreerd omdat het steeds moeilijker werd om door de Erix’ verdediging te breken. De Achilles’ coach reageerde zijn frustratie onterecht af op het scheidsrechters-koppel!

Na een gele kaart in de eerste helft, gevolgd met 2 minuten straf in de tweede helft, kon die coach uiteindelijk met een blauwe kaart uit de hal vertrekken. Gevolg is dat dit ook een tijdstraf oplevert voor een Achilles’ speler, waardoor Erix een aantal keren in een overtal situatie kwam te staan. Erix profiteerde hiervan en liep steeds verder uit op Achilles vooral door zeer goed spel van Bram Reukers. Reukers speelt een zeer sterk seizoen tot nu toe en was de absolute uitblinker in dit duel, scoorde zelf 7 doelpunten en gaf ook nog meerdere assists.

Erix pakte met een eindstand van 26-31 een dik verdiende overwinning op Achilles en steeg naar plek 4 op de ranglijst en doet dus weer goed mee om de topposities!

Volgende week zaterdag 10 november speelt Erix thuis om 19.15 uur tegen het laag geklasseerde Kwiek uit Hoogeveen.

Dinsdag 13 november om 20.15 uur speelt Erix om de Landelijke Beker tegen E&O 2 uit Emmen.

Erix werd de eerste bekerronde nog vrijgeloot en moet gelijk vol aan de bak tegen deze zware tegenstander uit de Eerste Divisie, twee niveaus hoger dan Erix.

Het eerste herenteam van E&O speelt al jaren in de Ere Divisie. De vraag zal zijn of Erix genoeg tegenstand kan bieden?

Meer berichten